Kapellimestarina Dalia Stasevska

Suurten juhlien kausi 2024/2025 päättää Dalia Stasevskan vuonna 2021 alkaneen työn Sinfonia Lahden ylikapellimestarina. Hänen viimeisellä kaudella johtamansa konsertit ovat kirkas esimerkki hänen ohjelmistoajattelustaan. 

Lahtelaisyleisöllä on Dalia Stasevskan johdolla ollut poikkeuksellisen hieno tilaisuus tutustua maailmalla nimekkäisiin, mutta Suomessa vielä vähän tunnettuihin nykysäveltäjiin, eikä viimeinen kausi tee poikkeusta. Stasevskan suunnittelussa uusi ja vanha asettuvat tyylikkäästi ja pätevästi perusteltuna rinnakkain. Hän rakentaa ohjelmistonsa samalla kunnianhimolla, olipa edessä Sinfonia Lahti tai BBC Symphony Orchestra. Dalia Stasevska tietää, mihin hänen johtamansa kansainvälisen tason orkesterit pystyvät.

Syyskaudella yhteiskonsertti ja viulistikomeetta

Sinfonia Lahden syyskauden avaa Dalia Stasevskan johtama yhteiskonsertti Tapiola Sinfoniettan kanssa. Konsertti soitetaan peräkkäisinä päivinä Lahdessa ja Espoon Tapiolassa.  

Ohjelman alkupuolen täyttää islantilaisen Anna Thorvaldsdottirin teoksen AIŌN (2019) Suomen ensiesitys. Säveltäjä kertoo teoksen saaneen inspiraationsa vertauskuvallisesta ajassa liikkumisesta: ”Metafora liittyy useisiin laajempiin teoksen tausta-ajatuksiin. Miten suhtaudumme elämäämme, ekosysteemiin ja omaan paikkaamme asioiden laajemmassa kokonaisuudessa. Miten olemme kullakin hetkellä yhteydessä sekä menneisyyteen että tulevaisuuteen, ei vain oman elämämme, vaan myös sukupolvien yli – ja niiden jälkeen”, Thorvaldsdottir kertoo.

Konsertin toinen teos on Gustav Mahlerin ensimmäinen sinfonia, jonka materiaalina säveltäjä on hyödyntänyt omaa Vaeltavan kisällin laulut -sarjaansa. Orkesterivahvuuteen kuuluu muun muassa seitsemän käyrätorvensoittajaa ja kahdet patarummut, niinpä se on erinomainen teos kahden orkesterin yhdistelmälle.

Marraskuun konserttiinsa Dalia Stasevska on valinnut mojovan annoksen energiaa. Konsertin avaa amerikkalaisen Missy Mazzolin teos Orpheus Undone (2020). Chicagon sinfoniaorkesterin nimikkosäveltäjänä toimiva Mazzoli kuuluu aikamme menestyneimpiin kansainvälisiin säveltäjiin, jonka teoksia esittävät maailman arvostetuimmat orkesterit ja oopperatalot.

Elokuva- ja näyttämömusiikistaan tunnetun minimalisti Philip Glassin suosituimpiin teoksiin kuuluva viulukonsertto (1987) on norjalaisen viulistikomeetta Mari Samuelsenin bravuuri. Monipuolisen ja iloisesti rajoja rikkovan taiteilijan ohjelmisto yltää Hildegard von Bingenistä Caroline Shaw’n nykymusiikkiin, ja yhteistyökumppanit saksalais-brittiläisestä säveltäjä Max Richteristä näyttelijä Tilda Swintoniin. Energiaa ei puutu myöskään konsertin päättävästä Beethovenin seitsemännestä sinfoniasta. Rytmejä ja tanssillisia viittauksia tulviva riemukas sinfonia vie väkisinkin mennessään!

Kevätkaudella Muumeja ja juhlia

Helmikuun konsertissa ollaan lähellä luontoa. Sibeliuksen Aallottaria seuraa brittiläisen Judith Weirin Natural History. Andrea Tarrodin Wildwood johdattelee yleisön Lauri Porran Muumilaakson vuodenaikoihin, jota kuvittavat Carlos Cruzin toteuttamat hienovaraiset animaatiot Tove Janssonin alkuperäisistä kuvista.

Kevään suuriin tapauksiin kuuluu Sinfonia Lahden ja Sibeliustalon yhteinen juhlakonsertti. 75-vuotias orkesteri ja sen 25-vuotias kotitalo saavat arvoisensa ohjelman, johon Stasevska on valinnut suomalaista musiikkia. Sauli Zinovjevin an adagioa seuraa Kaija Saariahon viimeiseksi jäänyt teos, trumpettikonsertto HUSH. Juhlan huipennuksena soi Sibeliuksen Kullervo.

Toukokuussa Dalia Stasevska sanoo näyttävästi näkemiin Sinfonia Lahdelle ja sen yleisölle. Giuseppe Verdin suurteos Messa da Requiem neljän solistin ja suuren kuoron voimin piirtää ylikapellimestari Stasevskan puumerkin orkesterin historiaan.

Hannele Eklund

KAPELLIMESTARINA DALIA STASEVSKA

YTIMIEN SYVYYKSIIN 12.9.2024
Yhteiskonsertti Tapiola Sinfoniettan kanssa – lavalla suuri Mahler-orkesteri.

GLASS CONCERTO 7.11.2024
Nuottitelineillä minimalisti Philip Glassin ensimmäinen viulukonsertto, säveltäjän rakastetuin konserttikappale.

INSPIRED BY Tove Jansson 13.2.2025
Lauri Porran tarinallinen Seasons in Moominvalley on elämys niin silmille kuin korville.

PALJON ONNEA, LAHTI! 19. & 20.3.2025
Sinfonia Lahti täyttää 75 vuotta ja Sibeliustalo 25 vuotta, tuplasti onnea!

NÄKEMIIN, DALIA! 22.5.2025
Kauden päätöskonsertti huipentaa Dalia Stasevskan menestyksekkään ylikapellimestarikauden.

Kuva: Lassi Häkkinen / Lahden kaupunki