Anja Bihlmaierin kausi Sinfonia Lahden päävierailijana käynnistyy

Kapellimestari Anja Bihlmaier johtaa Sinfonia Lahtea ensi kerran orkesterin päävierailijan ominaisuudessa Sibeliustalossa torstaina 29.10.2020. Konsertin solistina esiintyy lahtelaisyleisönsä tammikuussa 2019 hurmannut nuori espanjalaisviulisti Maria Dueñas, jonka tämänkertainen solistinumero on Beethovenin viulukonsertto.

Konsertin avaa ruotsalaissäveltäjä Albert Schnelzerin (s. 1972) teos Burn My Letters – Remembering Clara. Teos on Los Angelesin kamariorkesterin, Irlannin radion sinfoniaorkesterin, Sinfonia Lahden ja Gävlen sinfoniaorkesterin yhteistilaus. Johannes Brahmsin ja Clara Schumannin kirjeenvaihtoon perustuva Burn My Letters kantaesitettiin Gävlessä marraskuussa 2019. Nyt kuultava esitys on teoksen Suomen-ensiesitys ja teoksen kamariorkesteriversion maailmankantaesitys. Säveltäjä on paikalla Lahdessa seuraamassa teoksen harjoituksia ja esitystä.

Suomen-ensiesityksenä kuullaan myös saksalaissäveltäjä Emilie Mayerin (1812–1883) seitsemäs sinfonia. Mayerin kahdeksan sinfoniaa ovat luonteeltaan rohkeita ja itsevarmoja, niistä vaistoaa suvereenin näkemyksen melodiasta, harmoniasta ja rakenteesta. Orkestrointi ja tyyli muistuttavat paikoin Mendelssohnin sävelkieltä, ja myös esim. Schumann kummittelee välillä taka-alalla. Nyt esitettävässä seitsemännessä sinfoniassa on aistittavissa paljon draamaa ja intohimoa. Vaikka monet Mayerin sävellyskonsertit otettiin lämpimästi vastaan, ei tiettävästi yksikään Saksan suurista kustantamoista osoittanut kiinnostusta hänen orkesteriteoksiaan kohtaan. Mayerin ura säveltäjänä alkoi hiipua jo ennen hänen kuolemaansa, ja sittemmin teokset hävisivät konserttiohjelmista lähes täysin. Kyseessä oli todellinen taiteellinen tragedia, josta elpyminen käynnistyi kunnolla vasta tämän vuosituhannen puolella. Sinfonia Lahti esittää Mayerin musiikkia nyt ensi kertaa.