Brittiritari Sir Mark Elder debytoi Sinfonia Lahden johdossa 11.11.2021

Sinfonia Lahden konsertin Sibeliustalossa torstaina 11.11.2021 johtaa yksi aikamme legendaarisimmista kapellimestareista, brittiläinen Sir Mark Elder. Konsertin avaa Elderin maanmiehen, Ralph Vaughan Williamsin (1872–1958) kolmas sinfonia ”Pastoraalisinfonia”, jonka sopraanosolistiosuuden esittää Lappeenrannan kansallisen laulukilpailun vuonna 2019 voittanut Virva Puumala. Konsertin toisella puoliskolla kuullaan Johannes Brahmsin (1833–1897) ensimmäinen sinfonia.

Sir Mark Elder (s. 1947) tunnetaan pitkäjänteisenä ja systemaattisena orkesterien sointikulttuurin jalostajana. Hän on toiminut Englannin kansallisoopperan musiikillisena johtajana 1979–1993 ja useiden orkesterien, mm. BBC:n sinfoniaorkesterin ja Birminghamin sinfoniaorkesterin, päävierailijana. Elder on johtanut vuodesta 2000 lähtien Manchesterin Hallé-orkesteria, josta on tullut lähes yhtä hänen nimensä kanssa. Vierailijana Elder on johtanut kaikkia maailman parhaista orkestereista, kuten Chicago Symphonya, Berliinin filharmonikoita, Amsterdamin Concertgebouwn orkesteria useaan kertaan. Sir Mark Elder aateloitiin vuonna 2008, ja hänelle on myönnetty myös arvostettu Olivier Award vuonna 1991 työstään Englannin kansallisoopperassa. Vuonna 2006 Royal Philharmonic Society nimesi hänet vuoden kapellimestariksi ja vuonna 2011 kunniajäsenekseen.

Virva Puumala on tehnyt nopean nousun suomalaisten sopraanojen parhaimmistoon. Vuonna 2018 hän voitti yhdessä pianisti Juho Lepistön kanssa Helsinki Lied -kilpailun, ja heti seuraavana vuonna tuli ykkössija Lappeenrannan kansallisessa laulukilpailussa. Lisäksi finaalipaikka Kangasniemen laulukilpailussa 2017 ja semifinaalipaikka kansainvälisessä Mirjam Helin -kilpailussa 2019 vakiinnuttivat Puumalan nimen tulevaisuuden laulajatähtien joukossa. Urallaan Puumala on esiintynyt useiden suomalaisorkesterin, mm. Radion sinfoniaorkesterin, Turun filharmonisen orkesterin ja Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin solistina.

Konsertti toteutetaan poikkeusjärjestelyin. Lippuja myydään vain rajoitetulle yleisömäärälle, Sibeliustalon Pääsalissa on käytössä joka toinen istuin. Noudatamme viranomaisten suosituksia kasvomaskien käytöstä. Tutustu Sibeliustalon turvaohjeisiin tästä.

Liput Lippu.fi