Erkki Liikasesta Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n puheenjohtaja

Maamme sinfoniaorkestereita edustava Suomen Sinfoniaorkesterit ry valitsi syyskokouksessaan 13.11.2018 puheenjohtajakseen Erkki Liikasen. Yhdistyksen puheenjohtajuutta vuodesta 2000 lähtien hoitanut Sinfonia Lahden kunniasäveltäjä Kalevi Aho nimitettiin yhdistyksen kunniapuheenjohtajaksi. Yhdistyksen varapuheenjohtajana jatkaa Sinfonia Lahden intendentti Teemu Kirjonen.

 

Suomen Sinfoniaorkesterit ry:llä on ollut aiemmin yksi kunniapuheenjohtaja, yhdistyksen ensimmäisenä puheenjohtajana 1965–74 toiminut säveltäjä, akateemikko Joonas Kokkonen (1921–1996). Kokkonen on myös Sinfonia Lahden kunniajäsen, jonka koko orkesterituotannon orkesteri on levyttänyt.

Erkki Liikanen on toiminut Suomen Pankin pääjohtajana, Euroopan keskuspankin neuvoston jäsenenä, kansanedustajana, valtiovarainministerinä ja ensimmäisenä suomalaisena komissaarina Euroopan unionissa. Liikanen on toiminut myös Suomen Punaisen Ristin puheenjohtajana. Erkki Liikanen tunnetaan klassisen musiikin monipuolisena harrastajana ja tuntijana.

Kalevi Ahon pitkän ja merkittävän puheenjohtajakauden aikana orkestereiden toiminta kehittyi monella osa-alueella. Orkestereiden kuulijamäärät kasvoivat, toiminta monipuolistui muun muassa digitaalisten konserttilähetysten, laajan yleisötyön ja kiertueiden osalta. Aho tunnetaan yhtenä kansainvälisesti menestyneimpänä suomalaissäveltäjänä. Aho toimi Sinfonia Lahden nimikkosäveltäjänä vuosina 1992–2011, ja vuoden 2012 alusta lähtien Aho kutsuttiin orkesterin kunniasäveltäjäksi.