Fokus: Jaakko Kuusisto

Jaakko Kuusisto oli monipuolinen muusikko, aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija ja vaikuttaja. Sinfonia Lahteen hänen nimensä liittyy poikkeuksellisen vahvasti. Orkesteri teki hänestä myös kirjaimellisesti lahtelaisen. Kaupungista tuli työn myötä kotikaupunki.

”Voi olla epäreilua muita kohtaan, mutta Jaakko oli paras konserttimestari koskaan”, sanoo Sinfonia Lahden orkesterijärjestäjä Mika Kupari. ”Häntä kiinnosti aina kaikki, häneltä saattoi kysyä mistä tahansa.” Kiitollisuuteen on syynsä: Kupari tuli orkesterimaailman ulkopuolelta Sinfonia Lahteen melko pian Jaakko Kuusiston aloitettua orkesterin konserttimestarina. Uraansa aloittelevalle orkesterijärjestäjälle Kuusiston merkitys orkesterin ”huone-esimiehenä” oli suuri. ”Hän oli aina ystävällinen ja rakentava, opasti ja auttoi.” Jaakko Kuusisto kohteli kaikkia työtovereitaan asemasta riippumatta tasapuolisesti ja reilusti. Hän oli orkesterinsa hyvän hengen takuumies – ja paljon muuta.   

Jaakko Kuusiston (1974–2022) ura viulistina käynnistyi Kuopion viulukilpailun voitosta vuonna 1989 ja sitä seuranneiden kansainvälisten kilpailumenestysten myötä. Hän esiintyi solistina ja kamarimuusikkona ja teki useita levytyksiä. Sinfonia Lahden konserttimestariksi hän tuli silloisen ylikapellimestari Osmo Vänskän aloitteesta aluksi määräaikaiseen tehtävään vuonna 1998. Sibeliustalon suunnittelusta oli käynnistetty arkkitehtikilpailu 1997, ja vuonna 2000 valmistunut uusi konserttitalo merkitsi kaupunginorkesterille mahdollisuutta nousta aivan uudelle tasolle. Orkesterin kärkipaikalle haluttiin vahva tekijä. Valinta ei olisi voinut olla parempi.

Konserttimestarit ovat aina erinomaisia viulisteja, jotka soittavat vaativia sooloja. Konserttimestari on linkki kapellimestarin ja orkesterin, mutta myös muusikkokunnan ja hallinnon välillä. ”Jaakko oli paitsi maailmanluokan viulisti, myös kapellimestari ja säveltäjä. On harvinaista, että konserttimestarissa yhdistyy ikään kuin koko paketti”, muistelee Sinfonia Lahden entinen intendentti Teemu Kirjonen, joka tuolloin apulaisintendenttinä toimi hyvin lähellä muusikoiden arkea. ”Jaakko Kuusisto oli orkesterityön kiistaton auktoriteetti, katsoipa asiaa mistä näkökulmasta tahansa”.

2000-luvun alku ja uusi talo käynnistivät merkittävän vaiheen Sinfonia Lahden historiassa. Jaakko Kuusisto ja orkesterin intendenttinä 1994–2014 toiminut Tuomas Kinberg muodostivat työparin, jonka ideoimana syntyi näyttäviä konserttikokonaisuuksia, mukaan lukien viihdekonsertit, jotka nykyisin ovat olennainen osa Sinfonia Lahden brändiä.

Kuusiston kädenjälki näkyy taidokkaina orkesterisovituksina, joita hän näihin konsertteihin teki. ”Jaakko tiesi, miten klassiselle orkesterille kirjoitetaan paitsi niin, että tekstuuri on kiinnostavaa soitettavaa, myös niin, että orkesteri pääsee loistamaan”, Kinberg kiittää. Kuusisto teki viihdesovitukset yhtä kunnianhimoisesti kuin kaiken muunkin. Tästä ajattelusta tuli Sinfonia Lahden tavaramerkki, josta nautittiin tämänkin kauden käynnistäneissä loppuunmyydyissä ABBA-konserteissa.

”Jaakko teki huikean määrän näkymätöntä työtä orkesterin hyväksi ja oli äärettömän sitoutunut kaikkeen, mihin ryhtyi työyhteisössä ja sen ulkopuolella. Intendentille hän oli korvaamaton apu arkipäivässä. Moni orkesterissa ideoitu uudistus olisi jäänyt toteutumatta ilman hänen tukeaan”, Tuomas Kinberg toteaa.

Neljäntoista konserttimestarivuoden jälkeen vuonna 2012 Jaakko Kuusisto luopui tehtävästä ja siirtyi entistä vahvemmin kapellimestaritehtäviin, säveltämiseen ja kulttuuripoliittiseen vaikuttamiseen. Hän toimi syksystä 2018 alkaen Kuopion kaupunginorkesterin ylikapellimestarina ja taiteellisena johtajana. Oopperakapellimestarina Kuusisto työskenteli mm. Kansallisoopperassa, Savonlinnan Oopperajuhlilla ja Ilmajoen Musiikkijuhlilla. Oulun Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana hän toimi 2013–2021. Kuusiston ooppera Oskar Merikannosta, ”Elämälle”, sai lämpimän vastaanoton Ilmajoen musiikkijuhlilla kesällä 2015 ja 2016. Suomen kansallisoopperan tilaama ooppera Jää kantaesitettiin tammikuussa 2019 ja se palasi ohjelmistoon jo syksyllä 2020.

Jaakko Kuusisto toimi aktiivisesti kulttuuripolitiikan asiantuntijatehtävissä. Hän oli Taideneuvoston varapuheenjohtaja 2013–2016 ja jäsen 2016–2019. Hän toimi puheenjohtajana Opetus- ja kulttuuriministeriön asettamassa asiantuntijatyöryhmässä, joka laati ehdotuksen kulttuurin valtionosuusjärjestelmän uudistamiseksi vuosina 2016–2018. Hän asui viimeiset vuotensa Oulussa, jonka kaupunginhallitukseen hänet valittiin syksyllä 2021.

To 16.11. klo 19 Sibeliustalo
FOKUS: JAAKKO KUUSISTO

Osmo Vänskä, kapellimestari
Elina Vähälä, viulu

Johann Sebastian Bach (sov. Max Reger): O Mensch, bewein´ dein´ Sünde gross
Jaakko Kuusisto: Viulukonsertto
Jaakko Kuusisto: Sinfonia

Klo 18 Johdatus konserttiin: Osmo Vänskä & Maija Kylkilahti

Jaakko Kuusisto suunnitteli oman viulukonserton säveltämistä jo vuoden 2000 paikkeilla. Projekti jäi kuitenkin uinumaan, kunnes viulutaiteilija Elina Vähälä pyysi häneltä viulukonserttoa. Senkin jälkeen teos vaati vielä pitkän kypsyttelyn, jonka aikana säveltäjä pohti konserton rakennetta ja kokoonpanoa. Kuusiston viulukonsertto op. 28 (2011–2012) on omistettu hänen hyvälle ystävälleen Elina Vähälälle, joka soittaa teoksen solistina myös Lahden konsertissa. Jaakko Kuusiston viimeiseksi jäänyt teos, sinfonia op. 39, kantaesitettiin Minneapolisissa Yhdysvalloissa kesäkuussa 2022.

Hannele Eklund

Osta liput