Göteborgin sinfonikkojen ja Rouvalin vierailukonserttiin 1.9.2017 vapautui lippuja

Sibelius-festivaalin resitaalin 2.9. laulaja vaihtuu, Lilli Paasikiven tilalle Monica Groop

Göteborgin sinfonikot esiintyy tuoreen, lahtelaislähtöisen ylikapellimestarinsa Santtu-Matias Rouvalin johdolla Sibelius-festivaalin konsertissa Sibeliustalossa perjantaina 1.9.2017 klo 19. Pitkään loppuun varattuna olleeseen konserttiin on nyt vapautunut lippuja, joita voi tiedustella Ticketmasterista ja Sibeliustalon lipunmyynnistä. Konsertin ohjelmassa on Jean Sibeliuksen teokset Metsänhaltija, Satu ja viides sinfonia. Kyseessä on myös Ruotsin kansallisorkesterina tunnetun, vahvan Sibelius-historian omaavan Göteborgin sinfonikkojen ja Rouvalin ensimmäinen yhteinen ulkomaanvierailu.

Osana Sibelius-festivaalin ohjelmaa järjestetään lauluresitaali Lahden konserttitalon Felix Krohn -salissa lauantaina 2.9.2017 klo 14. Alun perin konsertissa oli määrä esiintyä mezzosopraano Lilli Paasikiven, joka kuitenkin joutui peruuttamaan tulonsa. Konsertissa hänen sijallaan esiintyy Paasikiven tapaan maailmalla menestynyt suomalainen mezzosopraano Monica Groop, pianistina toimii maamme eturivin liedpianisteihin lukeutuva Ilmo Ranta. Ohjelmistossa on Sibeliuksen lauluja, mm. Flickan kom ifrån sin älsklings möte, Illalle, Våren flyktar hastigt ja Lastu lainehilla.

Göteborgin sinfonikkojen vahva side Sibeliukseen ja hänen musiikkiinsa
Euroopan maineikkaimpiin sinfoniaorkestereihin lukeutuva Göteborgin sinfonikot perustettiin vuonna 1905. Orkesterilla on hyvin vahva historiallinen side Jean Sibeliukseen ja hänen musiikkiinsa. Orkesterin pääkapellimestarina vuosina 1907–22 toiminut Wilhelm Stenhammar oli Sibeliuksen ystävä ja ihailija. Göteborgin sinfonikot soitti Sibeliuksen musiikkia ensi kerran vuonna 1907, tuolloin esitettiin toinen sinfonia Armas Järnefeltin johdolla. Toinen sinfonia oli tulevan vuosikymmenen aikana orkesterin ohjelmistossa siinä määrin usein, että teoksesta tuli suorastaan orkesterin epävirallinen lippulaiva.

Helmikuussa 1911 Sibelius johti ensi kerran omaa musiikkiansa (mm. Pohjolan tytär ja kolmas sinfonia) Ruotsissa nimenomaan Göteborgin orkesterin kanssa, ja vuonna 1915 Sibelius teki ainoan sodanaikaisen ulkomaanmatkansa Ruotsiin, ja johti myös Göteborgissa omia teoksiaan. Sibelius vieraili johtamassa Göteborgissa omia teoksiaan vielä vuonna 1923 ja omisti samana vuonna valmistuneen kuudennen sinfoniansa Stenhammarille.

Vahva Sibelius-perinne on jatkunut myös Stenhammarin aikojen jälkeen. Mainittakoon esimerkkinä kapellimestari Neeme Järvi, joka on levyttänyt Sibeliuksen sinfoniasarjan Göteborgissa kahdesti, BIS- ja Deutsche Grammophon -levymerkeille.