Hei, me sävelletään! -toiminta täyttää 30 vuotta – Sinfonia Lahden yleisötyömuodot esillä valtakunnallisessa yleisötyöseminaarissa
Valtakunnallinen Yhteiset yleisöt -seminaari järjestetään Lahdessa 25. ja 26.11. Sinfonia Lahden yleisötyötoiminnasta tutustutaan seminaariohjelmassa Orkkanisointiin ja Hei, me sävelletään -projektiin, joka täyttää keväällä 30 vuotta.
Neljäs valtakunnallinen Yhteiset yleisöt -seminaari järjestetään Lahdessa 25.-26.11.2024. Aiemmin Helsingissä, Tampereella ja Turussa järjestetyn seminaarin järjestävät tänä vuonna Lahden museot, Lahden kaupunginteatteri ja Sinfonia Lahti.
Kaksipäiväiseen seminaariin osallistuu kulttuuri- ja taidealojen yleisötyön ammattilaisia. Yhteiset yleisöt on ainoa valtakunnallinen tapahtuma, jossa eri kulttuurialojen yleisötyöntekijät kokoontuvat.
Seminaari tarjoaa foorumin tutustua yleisötyön ajankohtaisiin ilmiöihin ja verkostoitua alan asiantuntijoiden kanssa. Seminaarin teemana Lahdessa on osallisuus.
Horisontti-työryhmä eli museopedagoginen yhdistys Pedaali ry:n, esittävän taiteen Yleisötyökilta ja Suomen sinfoniaorkesterit ry jakaa seminaarissa vuoden 2023 yleisötyötekotunnustuspalkinnon sekä kunniamainninnan.
Orkkanisoidutaan!
Orkkanisoiminen on orkesterin työskentelytapojen soveltamista muihin intensiivistä ryhmätyötä tekeviin organisaatioihin. Tahdistuessaan ihmiset muodostavat aivojen verkoston.
Kuinka viestitään ilman sanoja liikkeen ja hengityksen kautta? Kuinka orkesterin työskentelyä voi soveltaa pari- tai tiimityöskentelyyn?
Aiheesta väitöskirjan kirjoittanut Sinfonia Lahden pasunisti Vesa Lehtinen kertoo seminaarissa tutkimuksestaan.
Hei, me sävelletään! -juhlavuosi
Hei, me sävelletään! on luovaa musiikkikasvatusta, jossa lapset ja nuoret yhdessä orkesterin muusikoiden kanssa säveltävät pienen teoksen muusikoiden kouluilla vetämissä sävellystyöpajoissa.
Ryhmän oma sävellys perustuu orkesterin ohjelmistossa olevaan kantateokseen. tekeminen perustuu siihen, että lasten ja nuorten soittaminen on harkittua, ei sattumanvaraista. Projektin lopuksi valmis sävellys esitetään päätöskonsertissa Sibeliustalossa työpajaan osallistuneiden läheisille. Päätöskonsertissa Sinfonia Lahti myös esittää kantateoksen, johon lasten ja nuorten omat sävellykset pohjaavat. Päätöskonsertin jälkeen muusikot käyvät vielä luokassa antamassa kunniakirjat osallistuneille.
Sinfonia Lahti aloitti Hei, me sävelletään! -toiminnan vuonna 1995. Tähän mennessä toimintaan on osallistunut 180 eri ryhmää ja lähes 4200 lasta.
Hei, me sävelletään! sai alkunsa Sibelius-Akatemian ja London Sinfoniettan järjestämästä koulutuksesta, jonka mallia sovellettiin Suomeen sopivaksi. Useammat suomalaiset orkesterit olivat mukana koulutuksessa, mutta ainoastaan Lahdessa siitä tuli pysyvä yleisötyömuoto.
Seminaarissa toimintaa esittelevät orkesterin viulisti Lotta Svartström ja sellisti Ilkka Uurtimo, jotka ovat työparina järjestäneet jo vuosien ajan useita työpajoja päiväkoti- ja koululaisryhmille.
Projekti on vuosien aikana saanut valtavasti myönteistä palautetta niin osallistuvilta kuin kotiväeltä.
– Projektin kautta synnytämme näille pienille lapsille ja heidän vanhemmilleen vahvan kontaktin orkesteriin, Uurtimo sanoo.
Projektiin osallistuminen ei edellytä musiikillista osaamista lapsilta tai opettajalta.
– Projektissa on mahdollista saavuttaa meille kaikille niin tärkeitä onnistumisen tunteita. Positiivisia kokemuksia voivat saada myös ne lapset, jotka eivät niitä ehkä oppiaineissa saa, Uurtimo kertoo.
Projektia on järjestetty usein orkesterin kummipäiväkodissa Ruoriniemessä sekä Kivimaan kummikoulussa.
Ensi keväänä tulee kuluneeksi 30 vuotta ensimmäisestä projektista. Keväällä järjestetään juhlaprojekti, jonka lopputapahtuma sijoittuu valtakunnallisten orkesteripäivien aikaan toukokuulle.