Kaija Saariahon oli pakko löytää oma äänensä – mietteitä tulevasta Fokus-konsertista

Torstaina 16. maaliskuuta Sinfonia Lahden konsertissa keskitytään Kaija Saariaholle tärkeisiin teoksiin. Hän kertoo omin sanoin, miksi on valinnut kyseiset kappaleet, miksi Gerald Finley ja mikä on musiikin merkitys ihmiselle.

Ohjelmistossa:

Dalia Stasevska, kapellimestari
Gerald Finley, baritoni

Paavo Heininen: Arioso
Béla Bartók: Musiikkia jousille, lyömäsoittimille ja celestalle
Outi Tarkiainen: The Ring of Fire and Love
Kaija Saariaho: True Fire

Miksi olet valinnut juuri nämä säveltäjät ja kappaleet?

Minua kiehtoi ajatus neljän säveltäjäsukupolven edustajasta, joista jokainen etsii ja löytää oman äänensä omalla tavallaan. Oli hienoa huomata, että ohjelmasta tuli myös saman tien luontevasti sukupuolten kannalta tasapainotettu, näin voisi siis käydä useamminkin!

Romanialaisista ja unkarilaisista kansanlauluista joita Béla Bartók tutki nuorena, hän kehitti elinikäisen sanaston, joka esiintyy jokaisessa teoksessa omalla tavallaan. Teos jonka olen valinnut tähän konserttiin on muistaakseni ensimmäinen Bartókilta, jota olen kuunnellut partituurin kanssa, ja se jätti minuun lähtemättömän vaikutuksen salaperäisellä tunnelmallaan.

Arioso on myöhäisekspresionistinen teos, jonka Paavo Heininen sävelsi ennen kun pukeutui varsinaiseen ikimodernistiseen viittaansa. Hänen älykästä ja herkkää musiikkiaan soitetaan liian vähän. Hän oli oppi-isä, paitsi minulle sekä kokonaisille sukupolville nuorempia säveltäjiä, ja jo siitä syystä pitäisi olla kiinnostavaa tuntea hänen musiikkia.

Outi Tarkiaisen musiikkiin tutustuin yhdellä hänen vierailuistaan Pariisissa. Huomasimme, että olimme kiinnostuneita samoista teemoista, muun muassa naisena oleminen oli osa keskusteluamme. Olin itse ensimmäisen raskauteni aikana erittäin kiinnostunut ruumiillisuudesta konkreettisella tasolla, mutten heti osannut ilmaista sitä musiikilla – banaalisuuksiin menemättä se on vaikeata. Toiseen oopperaani Adriana Materiin tuli kohtaus, jossa kuvaan äidin ja syntymättömän lapsen kahta sydäntä jotka sykkivät eri pulsseja, erikoinen ja vahva kokemus. Outi löysi oman tapansa, ja otti tässä teoksessa inspiraatiota synnytyspoltoista.

Itse tutkailin True Firessa nimenomaan minulle vierasta maskuliinista ajattelutapaa (ei binaarisena vastakohtana naisellisuuteen vaan erikoisena piirteenä), niin kuin olin jo tehnyt miesroolien kanssa oopperoissani. Siirtyäkseni tekstivalinnoissani uuteen paikkaan pyysin ohjaaja-dramaturgi Aleksi Barrièrea ehdottamaan minulle englanninkielellä tekstejä minulle uusista lähteistä, jotta löytäisin tieni aiheeseen.

Olet toivonut solistiksi Gerald Finleyn, miksi juuri hänet?

True Fire on sävelletty hänelle. Peter Sellars esitteli minut hänelle ensimmäisen oopperani aikana ja siitä lähtien hän on ollut yksi minun suosikkilaulajistani ja on esittänyt aina pystyessään Kaukaisen rakkauden. Hän on lämmin, syvä ja aina syvällinen. Hän osaa löytää teoksesta sen sisältämät roolit musiikin sisältä.

Maailma on tällä hetkellä täynnä levottomuutta, epäluuloa ja kasvavaa hämmennystä. Mikä tässä ajassa on musiikin ja taiteen merkitys ihmisille, ja yhteiskunnalle?

Tästä voisi puhua pitkään… Musiikki menee niin syvälle, maailmassa joka palvoo pinnallisuutta ja pinnallisia reaktioita. Mutta kaikki taiteet yleensä antavat meille turvallisen tilan jossa kokea omia tunteitamme, muistojamme, ajatuksiamme yhteydessä toisiin. Ja mitä enemmän taideopetusta on kaikilla tasoilla, sitä enemmän terveyttä ja mielenterveyttä edistetään. 

Sinut on laajasti palkittu ja huomioitu ympäri maailmaa, miten löysit oman äänesi ja sait sen kuuluviin?

Oli pakko.

Minkälaisia ohjeita antaisit nuorelle säveltäjälle, joka etsii paikkaansa ja ilmaisuaan?

Etsi oma musiikkisi. Mikä musiikki sinua liikuttaa, pelästyttää, kiihdyttää. Tarkkaile itseäsi.

Mitä työlistallasi on seuraavaksi?

Helsingin Juhlaviikoilla elokuussa kuullaan trumpettikonsertto, jota olen säveltämässä Verneri Pohjolalle.

Minkälaisista asioista nautit ja ilahdut vapaa-aikanasi, miten rentoudut?

Rentoudun luonnon parissa, elokuvissa, ja kun ystävien kanssa saan jutella ja laittaa ruokaa.

Osta liput FOKUS: Kaija Saariaho -konserttiin!