Kansainvälistä kisatunnelmaa Sinfonia Lahden konserteissa 19. ja 20.10.2018

Paulon sellokilpailun semifinaalissa kisaavat nuoret huippusellistit ympäri maailman

Kuluvalla viikolla alkaa kuudetta kertaa järjestettävä, maailman merkittävimpiin ja vaativimpiin sellokilpailuihin kuuluvaan Paulon sellokilpailu. Kilpailuun haki yhteensä 80 sellistiä ympäri maailman, ja kilpailuun valikoitui heistä yhteensä 25 sellistiä. Esikarsintaraadin puheenjohtaja, professori Arto Noras kiitti hakijoiden erityisen korkeaa tasoa ja ammattimaista valmistautumista kilpailuun.

Sinfonia Lahti isännöi Paulon sellokilpailun semifinaalikierroksen Sibeliustalossa perjantaina 19.10. ja lauantaina 20.10.2018. klo 18. Semifinaalikierroksella kilpailijat esiintyvät Sinfonia Lahden solisteina, ja kierroksen teosvaihtoehtoina olevat teokset ovat Edward Elgarin, Robert Schumannin ja Éduardo Lalon sellokonsertot sekä Pjotr Tšaikovskin Rokokoo-muunnelmat. Semifinaalikonsertit johtaa kapellimestari Eva Ollikainen.

Kilpailun tuomaristo päättää semifinaalikierrokselle valitut soittajat (enintään yhdeksän soittajaa) keskiviikkoiltana 17.10.2018. Semifinaalikierrokselta finaaliin etenevät soittajat ilmoitetaan lauantain 20.10. konsertin ja tuomariston kokouksen jälkeen. Koko kilpailun tulokset ratkeavat torstaina 25.10. viimeisen finaalikonsertin jälkeen Helsingin Musiikkitalossa.

Kilpailua voi seurata myös YLE:n kanavilla. YLE Radio 1 ja YLE Areena lähettävät semifinaalikonsertit Sibeliustalosta.

Paulon sellokilpailun historia
Paulon sellokilpailu on kansainvälinen huipputason kilpailu 16–30-vuotiaille sellisteille. Sen ohjelmisto on aina ollut mielenkiintoinen ja vaativa sisältäen sekä aikamme musiikkia että sellokirjallisuuden keskeisiä teoksia. Paulon Säätiön ja professori Arto Noraksen aloitteesta syntynyt kilpailu kuuluu tärkeimpien kansainvälisten sellokilpailujen joukkoon.

Paulon perheen nimeä kantava kansainvälinen kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1991 Paulon Säätiön täytettyä 25 vuotta. Tällöin tuli kuluneeksi 100 vuotta ravintoloitsija-liikemies Reko Paulon syntymästä. Puolisonsa Huldan ja heidän tyttärensä Marjan testamentti loi pohjan Paulon Säätiölle, joka vuosittain edistää ja tukee lääketieteellistä tutkimustyötä, edistää liikesivistyksellistä tutkimus- ja koulutustyötä sekä tukee ja kehittää kuva- ja säveltaidetta.

Kansainvälisen Paulon sellokilpailun voittajia ovat Xavier Phillips (1991), Hai-Ye Ni (1996), Enrico Bronzi (2002), Andreas Brantelid (2007) sekä Kian Soltani (2013). Kilpailun taiteellinen johtaja on professori Arto Noras.