Kapellimestari Anja Bihlmaierista Sinfonia Lahden päävierailija syksystä 2020

Sinfonia Lahti ja sen ylikapellimestari Dima Slobodeniouk saavat uuden tekijän taiteelliseen toimintaansa, kun kapellimestari Anja Bihlmaier aloittaa orkesterin päävierailijana syksystä 2020 lähtien. Kevätkauden 2023 loppuun ulottuva sopimus sisältää kolmesta neljään konserttia vuosittain ja option kahden vuoden jatkosopimuksesta.

Vahvaa kansainvälistä uraa tekevä saksalaiskapellimestari Anja Bihlmaier esiintyi ensi kerran Sinfonia Lahden kanssa joulukuussa 2018. Hollannin Haagissa toimiva Residentie Orkest nimesi Bihlmaierin hiljattain ylikapellimestarikseen alkaen syksystä 2021. Lähiaikojen esiintymisiin lukeutuvat konsertit mm. Birminghamin sinfoniaorkesterin, Tukholman kuninkaallisten filharmonikkojen, Göteborgin sinfonikkojen, Yomiuri Nippon -sinfoniaorkesterin ja Tampere Filharmonian kanssa. Bihlmaier on myös aktiivinen oopperakapellimestari, ja lähiaikoina häntä työllistävät tuotannot mm. Malmössä ja Wienissä. Seuraavan kerran Bihlmaier johtaa Sinfonia Lahtea maaliskuussa 2020.

Sinfonia Lahdella on ollut aiemmin ylikapellimestarin rinnalla päävierailija vuosina 1995–98. Tuolloin Osmo Vänskän ylikapellimestarikaudella toimi päävierailijana Joseph Swensen ja vakituisena vierailijana Juha Kangas.

Bihlmaier, orkesteri ja Slobodeniouk iloitsevat tehdystä sopimuksesta

Kapellimestari Anja Bihlmaier kertoo olleensa syvästi kunnioitettu saadessaan kutsun ryhtyä työskentelemään päävierailijana Sinfonia Lahden muusikoiden ja koko tiimin kanssa. ”Heidän intohimonsa tuoda musiikkia laajemman yleisön kuultaville ja heidän muusikkoutensa korkea taso tekee mahdolliseksi avata musiikin salat ja todella saada se elämään”, Bihlmaier kuvailee ja jatkaa: ”Odotan suuresti näiden erityisten hetkien jakamista ja innostavan yhteisen matkan rakentamista.”

Intendentti Teemu Kirjonen jakaa orkesterin ilon tulevasta yhteistyöstä. ”Anja Bihlmaierin ensivierailu Sinfonia Lahden kanssa joulukuussa 2018 herätti valtavan innostuksen niin muusikoissamme kuin yleisössämmekin”, Kirjonen kertoo. ”Hänellä vaikuttaa olevan vastaava vastaanotto, mihin tahansa hän meneekin. Olemmekin hyvin onnellisia siitä, että hän koki musiikillisen työskentelyn antoisaksi orkesterimme kanssa, ja saamme nyt solmitun sopimuksen myötä hänet säännöllisesti työskentelemään Lahteen useaksi vuodeksi eteenpäin”, Kirjonen summaa.

Ylikapellimestari Dima Slobodeniouk on niin ikään innoissaan tehdystä sopimuksesta: ”Anja Bihlmaier on vahvassa kansainvälisessä nousussa oleva kapellimestari, ja on upeaa saada hänet rikastuttamaan kanssamme lahtelaista musiikkielämää. Uskon, että hänen vahva osaamisensa ja innostava otteensa vie orkesterimme musiikillista tekemistä omalta osaltaan edelleen eteenpäin.”

Anja Bihlmaier

Anja Bihlmaierin vahva musiikillinen vaisto ja luonnollinen johtajuus ovat vieneet hänet nopeasti nousevien kapellimestarien joukkoon niin konsertti- kuin oopperalavoilla. Elokuusta 2021 lähtien haagilainen Residentie Orkest on nimittänyt saksalaiskapellimestari Bihlmaierin ylikapellimestarikseen.

Bihlmaierin varhaiset kiinnitykset Staatsoper Hannoverissa ja Theater Chemnitzissä tarjosivat runsaasti mahdollisuuksia johtaa oopperatuotantoja, mm Tšaikovskin Jevgeni Oneginin, Bizet’n Carmenin, Massenet’n Wertherin, Mozartin Figaron häät ja Dvořákin Rusalkan. Staatstheater Kasselin 1. kapellimestarin ja musiikillisen apulaisjohtajan ominaisuudessa (2015–2018) hän johti oopperatuotantojen lisäksi lukuisia kausikonsertteja ohjelmistossaan mm. Mahlerin Das Lied von der Erde. Viime kaudella hän johti Gounod’n Faustin Trondheimin oopperassa ja on kutsuttu johtamaan monia tuotantoja Volksoper Wieniin.

Bihlmaierin ohjelmisto ulottuu Haydnista, Mozartista, Mendelssohnista ja Schumannista Kodályyn, Bartókiin, Tšaikovskiin, Louise Farrenciin ja Mikko Heiniöön. Viime aikoina Bihlmaierin vierailuorkestereita ovat olleet Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Bremenin filharmonikor ja NDR Radiophilharmonie Hannover ja kotimaansa Saksan ulkopuolella Tukholman kuninkaalliset filharmonikot, Göteborgin sinfonikot, Malmön sinfoniaorkesteri, Sinfonia Lahti, Tapiola Sinfonietta, Trondheimin sinfoniaorkesteri, BBC:n skottilainen sinfoniaorkesteri, L’Orchestre Teatro Massimo Bellini ja Toledon sinfoniaorkesteri.

Konserttivuoteen 2019/20 sisältyy Japanin-debyytti Yomiuri Nippon -sinfoniaorkesterin kanssa sekä vierailut Birminghamin sinfoniaorkesterissa, BBC:n sinfoniaorkesterissa, Irlannin kansallisessa RTE-sinfoniaorkesterissa, Deutsche Radio Philharmonie Saarbrücken Kaiserslauternissa, Sinfonia Lahdessa, Tampere Filharmoniassa ja St. Gallenin sinfoniaorkesterissa. Oopperatuotannoista mainittakoon Carmen ja Lepakko Volksoper Wienissä ja Benjamin Brittenin Kesäyön unelma Malmön oopperassa.

Anja Bihlmaier opiskeli Freiburgin konservatoriossa Scott Sandmeierin johdolla, sai stipendin opiskellakseen Dennis Russell Daviesin ja Jorge Rutterin johdolla Salzburgin Mozarteumissa ja osallistui Sian Edwardsin, Peter Gülken, Günther Herbigin ja Jac van Steenin mestarikursseille. Hän sai stipendejä myös Brahms-säätiöltä ja pääsi mukaan Saksalaiseen kapellimestarifoorumiin (Deutsche Dirgentenforum) vuonna 2005. Vuonna 2006 hän sai kolmannen palkinnon kansainvälisessä Dimitris Mitropoulos -kilpailussa ja oli vuonna 2008 finalisti Donatella Flick -kilpailussa Lontoossa.

Bihlmaierin verkkosivu