Kerkko Koskisen konsertto kahdelle saksofonille

Kerkko Koskisen konsertto kahdelle saksofonille soi ensiesityksinä Sinfonia Lahden konserteissa

Sinfonia Lahti avaa sinfonisen syyskautensa konserteilla Hämeenlinnan Verkatehtaalla ke 13.9. ja Lahden Sibeliustalossa to 14.9.2017. Ylikapellimestari Dima Slobodenioukin johtamissa konserteissa kuullaan ensiesityksinä parhaiten Ultra Bra -yhtyeen musiikillisena sieluna tunnetun säveltäjä Kerkko Koskisen uunituore teos American Miniature Horse, konsertto kahdelle saksofonille ja orkesterille. Solisteina esiintyvät kaksi maamme eturivin jazzmuusikkoa, tenorisaksofonisti Timo Lassy ja baritonisaksofonisti Linda Fredriksson. Ohjelmassa kuultavat muut teokset ovat Sergei Prokofjevin Neljä muotokuvaa ja loppuratkaisu oopperasta Peluri ja Pjotr Tšaikovskin sinfonia nro 1 ”Talviunelmia”. Konsertti on nähtävissä internetissä osoitteessa classilive.com.

Taiteilijatapaamista ke 13.9. klo 18 Verkatehtaalla emännöi Hanne Eklund, jolloin vieraana on säveltäjä Kerkko Koskinen. Lahdessa to 14.9. Heini Moision haastateltavina ovat ylikapellimestari Dima Slobodeniouk ja säveltäjä Kerkko Koskinen.

”Minihevonen [miniature horse] on pienikokoinen hevonen. Minusta itsestäni tuntui varsin minihevosmaiselta, kun ryhdyin tähän sävellystyöhön. Pieneltä ja oppimishaluiselta. Täynnä intoa ja leikkimieltä”, kuvailee säveltäjä Kerkko Koskinen uuden konserton sävellystyön alkumetrejä. Koskisen tausta on kevyessä musiikissa ja jazzissa, mutta hän kertoo kirjoittaneensa vuosien saatossa kaikille sinfoniaorkesterin soittimille jotain. Hän kokee musiikin kuvailemisen sanoilla hankalaksi ja kenties turhaksikin, mutta toteaa uudesta teoksestaan: ”Sattumanvaraisen listan erilaisista tunnelmista voi tehdä. Se on tällainen: Hajallaan olevia ääniä ja klustereita jotka tiivistyvät melodioiksi. Shostakovitsh-henkistä laukkaa jonka päällä on soolona jazzia. Nyrjähtänyttä elefantti-bluesia. Vapaatonaalista, harsomaista heilimöintiä. Vähän fanfaaria. Saksofonin ääniä jotka kuulostavat välillä linnulta ja välillä diesel-moottorilta. Free jazzia ja elämän surumielistä haikeutta.”