Kotimaa katsoo eteenpäin

Itsenäisyyspäivän juhlakonserttimme asettuu hienosti perinteitä tulvivan päivän kulkuun. Nuorta voimaa konsertissa edustaa 12-vuotias viulisti Lilja Haatainen.

Sinfonia Lahden 106-vuotiaan itsenäisen Suomen juhlapäivää tyylikkäästi. Kello 15 alkavan ja reilun tunnin mittaisen juhlakonsertin jälkeen ehtii vielä hienosti jatkamaan iltaa vaikkapa televisioidun presidentinlinnan juhlavastaanoton parissa.

Jean Sibeliuksen rinnalle konsertin ohjelmassa asettuu maamme ensimmäinen merkittävä naissäveltäjä Helvi Leiviskä (1902–1982). Helsingissä ja Wienissä opiskelleen Leiviskän teosluettelossa on muun muassa neljä sinfoniaa – Sinfonia brevis mukaan lukien – ja pianokonsertto. Sukupuolensa vuoksi ennakkoluuloja kohdanneelle ja niihin pelottomasti suhtautuneelle säveltäjälle myönnettiin Pro Finlandia -mitali vuonna 1962.

Historiallisten teosten rinnalla tulevaisuutta edustaa konsertin solisti, Kempeleessä syntynyt 12-vuotias viulisti Lilja Haatainen. Hänen ohjelmassaan on Sibeliuksen kahden humoreskin lisäksi serenadi nro 2. ”Humoreskit ovat keskenään tosi erilaisia ja niitä on kyllä kiva soittaa”, toteaa Lilja ohjelmastaan. 

Viulunsoiton Lilja aloitti kolmen ikäisenä suzukimenetelmällä, ja jatkoi opintoja kuusivuotiaana Mervi Kyrkin johdolla Oulun konservatoriossa. Oulusta käsin hän kävi säännöllisesti soittotunneilla myös Helsingissä nuorille lahjakkaille viulisteille tarkoitetussa Viuluakatemiassa Janne Malmivaaran ja Elina Vähälän ohjauksessa. Viuluopettajan Oulussa jäätyä eläkkeelle Haataisen perhe muutti vuonna 2022 Porvooseen, jossa opinnot jatkuvat nyt Janne Malmivaaran kanssa Porvoon musiikkiopistossa.

”Ennen kuin alan lukea uutta kappaletta, kuuntelen sitä ensin esimerkiksi vanhojen mestareiden ja muiden hyvien viulistien levyiltä. Sitten kun suurin piirtein tiedän, mitä kappaleessa tapahtuu, alan lukea sitä ja tarkistan opettajan kanssa oikeat äänet ja jousitukset”, Lilja kertoo. ”Sitten kun kappale on luettu ja se alkaa mennä suurin piirtein hyvin, aletaan hioa musiikillisia asioita.”

Konserttien määrästä nyt jo varsin kokenut esiintyjä Lilja Haatainen toteaa, että niitä ei saa olla liikaa, jotta aikaa jää harjoittelulle ja koululle. ”Tekniikkaa täytyy ehtiä hioa, siksi joskus täytyy myös kieltäytyä keikkakutsusta”, sanoo harjoittelemisesta pitävä Lilja. Viulutunteja hänellä on viikossa kaksi, mutta niiden lisäksi hän harrastaa myös nykytanssia ja onkin juttuhetkemme jälkeen rientämässä tanssitunnille. ”Tanssi sopii hyvin soittamisen rinnalle, siitä saa tasapainoa!”

Lilja on soittanut Oulu Sinfonian, Lappeenrannan kaupunginorkesterin, Radion Sinfoniaorkesterin, Suomalaisen Kamariorkesterin ja Jenan Filharmonisen orkesterin solistina. Kokemusta hänellä on myös kilpailuista. Vuonna 2022 hän voitti Jyväskylän viulukilpailun pienten sarjan sekä nuorten viulistien kansainvälisen Louis Spohr International -kilpailun 9-13-vuotiaiden sarjan Saksassa.

Myös ennen astumistaan orkesterin eteen Lilja valmentautuu kuuntelemalla äänitteitä. ”Sillä tavalla sitten tietää, mitä orkesterissa tapahtuu, eikä ole ihan paniikissa”, tuumii Lilja. Hänen kanssaan huolellisesti itsenäisyyspäivän juhlaan valmistautuu myös Dalia Stasevskan johtama Sinfonia Lahti. Solistinumeroiden lisäksi ohjelmassa on Sibeliuksen Karelia-sarja ja Finlandia. Konsertti päättyy Maamme-lauluun.

Hannele Eklund

Katso Liljan haastattelu Youtube-kanavallamme, haastattelijana konserttimestari Mikaela Palmu.

Ke 6.12. klo 15 Sibeliustalo
ITSENÄISYYSPÄIVÄN JUHLAKONSERTTI

Dalia Stasevska, kapellimestari
Lilja Haatainen, viulu

Jean Sibelius: Karelia-sarja
Jean Sibelius: Humoreskit viululle ja orkesterille nrot 2 ja 4
Jean Sibelius: Serenadi viululle ja orkesterille nro 2
Helvi Leiviskä: Kansantanssisarja
Jean Sibelius: Finlandia
Fredrik Pacius: Maamme

Osta liput