Legendaarinen Sibelius-kapellimestari Neeme Järvi johtaa Viron kansallista sinfoniaorkesteria Sibelius-festivaalilla 2018

Sinfonia Lahti järjestää 19. kansainvälisen Sibelius-festivaalinsa Lahden Sibeliustalossa 6.–9.9.2018. Viron tasavallan perustamisesta tulee vuonna 2018 kuluneeksi 100 vuotta, ja Sibeliuksella itselläänkin oli henkilökohtainen yhteys Baltian musiikkielämään hänen käydessään johtamassa omaa musiikkiaan Virossa ja myös Latviassa 1900-luvun alkuvuosina. Viron juhlavuoden kunniaksi festivaalille on kutsuttu Viron kansallinen sinfoniaorkesteri (ERSO), orkesterin taiteellisen johtajan, legendaarisen virolaisen Sibelius-kapellimestarin Neeme Järven johdolla. Perjantaina 7.9.2018 kuultavassa vierailukonsertissa kuullaan mm. Sibeliuksen kolmas ja neljäs sinfonia sekä Valse triste. Festivaalin taiteellinen johtaja Dima Slobodeniouk johtaa Sinfonia Lahtea kahdessa konsertissa, joissa viulusolistina esiintyy latvialaisviulisti Baiba Skride solistiteoksinaan viulukonsertto ja kuusi humoreskia. Sinfonia Lahden esittämänä kuullaan lisäksi mm. kuudes ja seitsemäs sinfonia sekä konserttisarja Svanevit-näyttämömusiikista. Orkesterikonserttien lisäksi festivaalin ohjelmassa on jälleen myös kamarimusiikkia ja muuta Sibelius-aiheista ohjelmaa. Lipunmyynti alkaa ma 8.1.2018 Ticketmaster Suomen jakelu- ja myyntiverkostossa sekä Sibeliustalon lipunmyynnissä.

Neeme Järvi: “Vierailulla Sibelius-festivaalille on minulle syvä henkilökohtainen merkitys”

Kapellimestari Neeme Järvi iloitsee tulevasta vierailusta. ”Tämä vierailu juhlistaa niin Suomen kuin Viron itsenäisyyden juhlavuosia”, Järvi kuvailee ja sanoo vierailulla olevan hänelle syvä henkilökohtainen merkitys: ”Saan kunnian olla mukana juhlistamassa näitä tärkeitä tapahtumia kotimaassani Virossa ja lähinaapurissa Suomessa, mikä mahdollistaa tämän historiallisen ajanjakson juhlistamisen yhdessä.” Viron kansallisen sinfoniaorkesterin intendentti Kristjan Hallik kertoo vierailun Lahden Sibelius-festivaalille olevan myös orkesterille suuri kunnia. ”Toivoaksemme esityksemme tuo uuden näkökulman Sibeliuksen musiikkiin, koska maestro Järven musiikinteko on jotain ainutkertaista”, Hallik toteaa.

Kamarimusiikkikonserteissa on musiikin lisäksi valotaidetta ja tanssia

Torstain 6.9. orkesterikonsertin jälkeen Sibeliustalon pääsalissa esiintyy myöhäisillan kamarimusiikkikonsertissa Wellamo-trio kokoonpanossa Anu Silvasti (piano), Lotta Nykäsenoja (viulu) ja Ilkka Uurtimo (sello) esittäen Sibeliuksen pianotrion a-molli ”Hafträsk”.

Lauantain kamarimusiikkikonsertissa 8.9. Kalevi Aho -salissa (Lahden musiikkiopisto) Meta4-jousikvartetti esittää mm. Sibeliuksen jousikvarteton d-molli ”Voces intimae” esityksessä, johon yhdistyy myös valotaide. Meta4-jousikvartetin jäsenet ovat viulistit Antti Tikkanen ja Minna Pensola, alttoviulisti Atte Kilpeläinen ja sellisti Tomas Djupsjöbacka.

Festivaalin päättää Sibeliustalossa 9.9. pyhäaamun kamarimusiikkikonsertti, joka on uusinta yleisön pyynnöstä vuoden 2017 vastaavasta konsertista. Tähtitanssija Minna Tervamäen ja nykyflamencon edelläkävijän, koreografi Kaari Martinin tanssiteos On a String on tulkinta Sibeliuksen viulukonsertosta. Teoksessa kohtaavat perinne ja nykyisyys, suomalaisuus ja kansainvälisyys sekä herkkyys ja demonisuus. Naiset lähestyvät Sibeliusta flamencon musikaalisuuden ja herkkyyden sekä nykybaletin ilmaisukeinojen kautta. Sibeliustalossa teos kuullaan ja nähdään jälleen neljän naisen tasavahvana tulkintana: tanssijoiden lisäksi lavalla ovat viulussa Minna Pensola ja pianossa Heini Kärkkäinen.

Neeme Järvi ja Viron kansallinen sinfoniaorkesteri

Maailman tämän hetken arvostetuimpiin kapellimestareihin lukeutuva Neeme Järvi (s. 1937) on tehnyt lähes 500 levytystä ja johtanut lukuisia maailman ykkösorkestereita, mm. Berliinin filharmonikkoja, Amsterdamin kuninkaallista Concertgebouw-orkesteria, Baijerin radion sinfoniaorkesteria ja Leipzigin Gewandhausorchesteria. Vuosina 1982–2004 hän toimi Göteborgin sinfonikkojen ylikapellimestarina, ja teki siellä runsaasti Sibelius-levytyksiä BIS-levymerkille, mm. kaikki sinfoniat.

Järven yhteistyö vuonna 1926 perustetun Viron kansallisen sinfoniaorkesterin kanssa alkoi vuonna 1956, ja vuonna 1963 hänestä tuli orkesterin (silloinen Viron radion sinfoniaorkesteri) ylikapellimestari aina vuoteen 1979 asti. Järvi kehitti vahvasti orkesterin taiteellista tasoa, laajensi sen ohjelmistoa ja johti myös orkesterin ensimmäiset ulkomaanvierailut Romaniaan ja Bulgariaan vuonna 1972 ja Kuwaitiin vuonna 1976. Orkesteri on vieraillut mm. ympäri Eurooppaa ja Yhdysvalloissa sekä monilla festivaaleilla, mm. Itämeri-festivaalilla Tukholmassa ja Europamusicale-festivaalilla Münchinissä.