Legendaarinen yhdysvaltalaissäveltäjä John Adams johtaa Sinfonia Lahtea to 7.10.2021

Sinfonia Lahden konsertin Sibeliustalossa torstaina 7.10.2021 johtaa legendaarinen yhdysvaltalaissäveltäjä John Adams. Adams (s. 1947) on jo vuosia kuulunut maailman esitetyimpien aikamme säveltäjien joukkoon.

Sinfoniakonsertti 7.10. kuuluu Sinfonia Lahden Fokus-sarjaan, jossa säveltäjä kuratoi kokonaisen konserttiohjelman. Adams johtaa konsertissa oman teoksensa Harmonielehre vuodelta 1985. Harmonielehre on luonteeltaan eräänlainen kolmiosainen sinfonia, moderni sinfoninen klassikko, joka on jo vakiinnuttanut asemansa suurten orkestereiden ohjelmistoissa. Myös Adams itse on johtanut useita esityksiä ja mm. levytyksen Berliinin filharmonikoiden kanssa. Konsertin avaa Maurice Ravelin (1875–1937) La valse, jota pidetään yleisesti orkestroinnin mestariteoksena. Solistiteoksena kuullaan Adamsin maanmiehen Philip Glassin (s. 1937) konsertto kahdelle pianolle ja orkesterille, minimalistinen teos vuodelta 2015, solisteinaan kotimaiset huippupianistit Emil Holmström ja Mirka Viitala.

Konsertti on nähtävissä suorana lähetyksenä ja 30 vrk ajan orkesterin SL Classiclive -konserttisovelluksessa ja orkesterin verkkosivuilla www.sinfonialahti.fi.

Adamsin twiitti Sinfonia Lahdesta helmikuussa 2020

John Adams kirjoitti 9.2.2020 Twitterissä Sinfonia Lahden olevan hänelle maailman orkestereista ykkönen Sibelius-orkesterina, ja hän kertoi rakastavansa ko. orkesteria. (Alkuperäinen twiitti: The @lahtisymphony is still my go-to orchestra for Sibelius. I love this orchestra.)

John Adams

Yhdysvaltalainen John Adams (s. 1947) on jo vuosia kuulunut maailman esitetyimpien aikamme säveltäjien joukkoon. Adamsille on myönnetty mm. musiikin Pulitzer ja viisi Grammy-palkintoa, esimerkiksi Yalen ja Harvardin yliopistojen kunniatohtorin arvonimet sekä maailman arvokkaimpiin musiikkipalkintoihin lukeutuva Grawemeyer Award. 

Adamsin läpimurtoteoksena pidetään vuonna 1978 syntynyttä jousiseptettoa Shaker Loops, mutta nykyään hänen soitetuin teoksensa lienee noin viisiminuuttinen, koko orkesterin bravuurikappale Short Ride in a Fast Machine (1986). Vuotta aiemmin syntynyt Harmonielehre taas kuuluu 1900-luvun klassikoihin. Adamsin lukuisista, poliittisesti värittyneistä näyttämöteoksista tunnetuimmat ovat presidentti Richard Nixonin historiallista Kiinan-vierailua käsittelevä Nixon in China (1987), matkustajalaiva Achille Lauron kaappauksesta kertova Klinghoferin kuolema (1991) sekä ensimmäisen atomipommin valmistelua kuvaava Doctor Atomic (2005).

Kapellimestarina Adams on esiintynyt mm. Los Angelesin, New Yorkin ja Berliinin filharmonikoiden, Pariisin ja Alankomaiden Radio-orkestereiden, BBC Symphonyn ja Metropolitanin oopperaorkesterin kanssa.