Hei, me sävelletään -musiikkikasvatustoiminta käynnistyi jälleen

Pitkän koronatauon jälkeen muusikkomme ovat taas päässeet paikan päälle päiväkoteihin ja kouluihin tutustuttamaan lapsia musiikin ihmeelliseen maailmaan. Alttoviulistimme Riikka Lounamaa on jalkautunut työparinsa, viulisti Virpi Saraluodon kanssa Villa Piiparin päiväkodin eskarilaisten keskuuteen. Lue hänen mietteitään projektista ja miltä on tuntunut palata niin sanottuun lähityöskentelyyn lasten kanssa.

Alttoviulisti Riikka Lounamaa

Tällä viikolla olemme saaneet työparini kanssa tehdä Hei, me sävelletään -projektia yhdessä Lahden kaupungin päiväkodeista. Koska itsekin olen ensi vuoden eskarilaisen äiti, on ollut hienoa tehdä projekti nimenomaan eskarilaisten kanssa. Ensimmäisenä päivänä hetkeksi ilmenneiden jännityksen ja epäröinnin tilalle tulivat nopeasti uteliaisuus, uuden oppimisen ilo ja parhaimpana yhdessä tekemisen riemu. Lapset ovat nopeasti omaksuneet erilaisten soittimien hallintaa, soittamaan niillä rytmisiä kokonaisuuksia ja löytämään äänen värejä, jotka koskettavat kuulijaa.

Viikon puolessa välissä soitimme lapsille omilla tutuilla instrumenteillamme musiikkia osan lapsista järjestäytyessä jo ruokapöytään ja osan kiiruhtaessa vielä ulkoa sisälle yhteiselle aterialle. Jo ensimmäisten päivien aikana oli tullut tutuksi poika, jonka kanssa yhteiseksi kieleksi muodostui musiikki puhutun kielen sijaan. Soittomme välissä, ulkohaalarin ja kenkien vaihtuessa sisätossuihin ja käsien pesuun, samainen poika jäi ihailemaan soittimiamme, ja yritin tiedustella häneltä viulun nimeä ukrainaksi. Nimeä en lopulta puheen keskeltä onnistunut nappaamaan, mutta kirkas ja kaunis pojanääni lauloi meille tuntemattomalla kielellä hetken, joka pysäytti ajan. Avoin katse, hymy ja laulun sävelmä veivät meidät kuulijat hänen kotimaahansa, ja mikä sai meidät aikuiset vaivihkaa haparoimaan valmiiksi puseron hihaa, jolla ottaa kiinni poskelle vierähtävä kyynel. Ehkä onneksemmekin käsipesuvuoro, kurnivat vatsat ja jo valmiiksi voidelluista ruisleivän palasista leijaileva tuoksu palauttivat meidät nopeasti arkeen, hetki oli ohi.

Hei, me sävelletään -loppukonsertti pidettiin Sibeliustalolla tiistaina 18.10 klo 17 ja siellä kuultiin lasten esitysten lisäksi Willem Jethsin odotettu orkesterisarja oopperasta Ritratto.

Hei, me sävelletään -ryhmiä ovat tänä syksynä: Tenava-Tonttilan päiväkodin esikoululaiset, Villa Piiparin päiväkodin esikoululaiset sekä Kivimaan koulun 8. luokan valinnaisen musiikin ryhmä.

Lisätietoja

Kristiina Palvanen
myyntisihteeri & yleisötyön koordinaattori
kristiina.palvanen@lahti.fi
050 5184568