OODI ILOLLE

Sinfonia Lahden sinfoninen kevätkausi Sibeliustalossa päättyy komeimmalla kuviteltavissa olevalla tavalla. Ludwig van Beethovenin yhdeksäs sinfonia marssittaa lavalle orkesterin lisäksi neljä solistia ja valtavan kuoron.

Ludwig van Beethovenin neliosainen sinfonia nro 9 on teosjärkäle. Johtaessaan teoksensa kantaesityksen Wienissä toukokuun 7. päivänä 1824, Beethoven oli 53-vuotias, kuuro ja oman aikansa käsityksen mukaan vanhus. Eikä selvinnyt teoksensa johtamisesta yksin. Kapellimestari Michael Umlauf oli se, joka varsinaisesti johti orkesteria säveltäjän sivustatukena ja poimi tempot pääkapellimestarin roolissa toimineelta Beethovenilta.

Sinfonian synty oli työläs ja kesti vuosia. Beethoven oli pyytänyt runoilija Friedrich Shcilleriltä luvan säveltää tämän 1785 julkaistun Oodi ilolle -runon jo 1790-luvun alkupuolella ja hänen muistiinpanoistaan on löytynyt useita erilaisia kokeiluja runon käyttämiseksi, kunnes hän vuonna 1812 päätti käyttää runoa sinfoniassa. Kului kuitenkin vielä reilut kymmenen vuotta, ennen kuin valtava teos oli valmis. Säveltäjän muistiinpanoista käy ilmi, että hän hylkäsi yli 200 versiota pelkästään Oodi ilolle -teemasta.  

Kun sinfonia lopulta valmistui, yleisölle oli tarjolla radikaali uutuus, sinfonian ja oratorion hybridi, mikä konservatiiviselle wieniläisyleisölle oli mutkikasta. Aikalaiskommenttien mukaan Beethovenilla ei ollut mitään käsitystä lauluäänelle kirjoittamisesta. Monet ihmettelivät, mihin sinfoniassa ylimalkaan tarvitaan laulajia.

Reilun tunnin mittaista teosta kuunnellaan hyvinkin 45 minuuttia ennen kuin laulajat pääsevät ääneen. Kohti kuuluisaa Oodi ilolle -hymniä lähdetään bassosolistin avausrepliikillä O Freunde…! ”Kuoron osuus on lyhyydestään huolimatta todella vaativa. Suvantovaiheita ei ole, sen sijaan paljon korkeita ääniä, joiden on ylitettävä orkesterin äänimassa”, sanoo Juhlakuoroa luotsaava Jukka Jokitalo.

Lahden Juhlakuoro -projekti käynnistyi vuonna 2017, jolloin Päijät-Hämeen alueen laulajista koottiin kuoro Suomen itsenäisyyden juhlavuoden Lahden tapahtumiin. Sinfonia Lahden tuolloinen apulaisintendentti Maija Kylkilahti piti ideaa erinomaisena ja alkoi pohtia, voisiko kuoroa käyttää myöhemmin myös orkesterin tarpeisiin. Seuraavaa projektia varten kuoro koottiinkin vuonna 2018, jolloin se valmistautui Beethovenin 9. sinfonian esitykseen Sinfonia Lahden kanssa vuonna 2019.

”Vaikuttaa siltä, että tämänkaltaiselle kuorolle on ollut alueella selvä tilaus”, kuoroa johtava Jukka Jokitalo toteaa. Alusta asti kuoroa harjoittanut Jokitalo on Sibelius-Akatemiasta valmistunut kuoronjohtaja, joka päätyönään vastaa musiikkikustantamo Fennica Gehrmansin nuotistosta ja orkesteripalvelusta. Lahden juhlakuoron lisäksi hän johtaa kahta helsinkiläistä kuoroa ja kamariorkesteri Refugium musicumia.

Juhlakuoron laulajat ovat kokeneita laulajia, jotka laulavat Päijät-Hämeen alueen eri kuoroissa. Juhlakuoro toimii projektikohtaisesti ja toiveissa on, että sen yhteistyö Sinfonia Lahden kanssa vakiintuisi. ”Kokoa täytyy vielä kasvattaa, jotta selviäisimme yksin suurista kuoro-orkesteriteoksista.” Kuoroon otetaan uusia laulajia koelauluissa. Koska kuoro ei harjoittele viikoittain, laulajien odotetaan valmistautuvan harjoituksiin itsenäisesti. Sekä äänellisten että teoreettisten valmiuksien täytyy olla riittävät. ”Tietty lähtötaso laulajilla täytyy olla, jotta harjoituksissa päästään suoraan musiikin tekemiseen ja yhteisen äänen hiomiseen”, Jokitalo toteaa. Ilahduttavana hän pitää sitä, että vaihtuvuus on Juhlakuorossa ollut melko vähäistä. ”Toki jokunen on jäänyt pois ja uusia on saatu lisää, mutta jatkuvuus ja sitoutuminen on ollut hyvä.”

Sinfonia Lahden kevään päättäjäisjuhlien laulajiston muodostavat kuorot Dominante ja Juhlakuoro täydentävät toisiaan. Dominante on pitkään ollut orkesterin vakiintunut kumppani ja sen pääosin opiskelijoista koostuvat äänet yhdessä Juhlakuoron kanssa muodostavat muhkean soinnin, jolle Sibeliustalon akustiikka antaa upeat raamit. Jukka Jokitalo luottaa laulajiinsa: ”Tästä teoksesta meillä on jo kokemusta!”

Hannele Eklund

To 16.5 ja pe 17.5. klo 19 Sibeliustalo
OODI ILOLLE

DALIA STASEVSKA, kapellimestari
HELENA JUNTUNEN, sopraano
VIRPI RÄISÄNEN, mezzosopraano
TUOMAS KATAJALA, tenori
ANDREW FOSTER-WILLIAMS, basso
DOMINANTE
      Seppo Murto, 
kuoron valmennus
JUHLAKUORO
      Jukka Jokitalo, 
kuoron valmennus

Ludwig van Beethoven: Sinfonia nro 9

Pe 17.5. klo 18.30 Preludi Metsähallissa / Lahden musiikkiopisto ja Ahtialan koulu