Paavo Järven johtama Viron festivaaliorkesteri vierailee Lahden Sibelius-festivaalilla 31.8.2022

Sinfonia Lahden 23. Sibelius-festivaali järjestetään Lahden Sibeliustalossa 31.8.–4.9.2022 taiteellisena johtajanaan orkesterin ylikapellimestari Dalia Stasevska. Festivaalin avaa kansainvälinen huippuvierailu, kun eurooppalaisista muusikoista koottu Viron festivaaliorkesteri saapuu konsertoimaan keskiviikkona 31.8.2022 maineikkaan virolaiskapellimestari Paavo Järven johdolla ohjelmistossaan Sibeliuksen Lemminkäis-sarja ja toinen sinfonia. Orkesterivierailu mahdollistuu Jane ja Aatos Erkon säätiön myöntämällä tuella.

Sinfonia Lahti esiintyy festivaalilla kolmessa konsertissa Stasevskan johdolla. Torstain 1.9.2022 orkesterikonsertin teema on ”Floora ja fauna”, ja konsertissa kuullaan teokset Pan och Echo (Pan ja kaiku), Pelléas ja Mélisande (konserttisarja), Metsänhaltija (melodraama) ja Snöfrid.

Perjantain 2.9. ja lauantain 3.9. orkesterikonsertit ovat puolestaan alun perin Jean Sibeliuksen itsensä suunnittelemia. ”Sibeliuksen aikana oli tyypillistä, että uuden teoksen kantaesitys tapahtui konsertissa, jonka säveltäjä järjesti itse. Tämä antoi säveltäjille mahdollisuuden esitellä myös muuta ohjelmistoansa. Sibelius olikin erityisen tarkka siitä, että hänen kantaesityksensä tapahtuivat sävellyskonserteissa, joissa koko ohjelmisto koostui pelkästään hänen sävellyksistään”, Stasevska kuvailee ja jatkaa: ”Sibelius-festivaalilla kuultavat perjantain ja lauantain orkesterikonsertit ovat Sibeliuksen itsensä suunnittelemia konserttikokonaisuuksia vuosilta 1911 ja 1927. Näissä konserteissa saivat kantaesityksensä mm. neljäs sinfonia sekä Suomen-ensiesityksensä seitsemäs sinfonia ja Tapiola. Nämä rekonstruoidut konsertit antavat mielenkiintoisen kurkistuksen Sibeliuksen musiikkiin säveltäjän itsensä esittelemänä.”

Uutuutena festivaaliohjelmassa esitellään myös perhekonsertti, lauantai-iltapäivänä 3.9. järjestettävä Soiva metsä. Uudenlainen yhteistyö on myös festivaalin päätös, Lahden Ristinkirkossa sunnuntaiaamuna 4.9. toimitettava Keski-Lahden seurakunnan messu, jonka musiikillinen sisältö painottuu Sibeliuksen tuotantoon.

Festivaalilla kuullaan myös mm. pianoresitaali, ja konsertteja täydentää oheisohjelma, mm. johdatus konserttiin -tilaisuudet. Festivaalin ohjelma täydentyy myöhemmin ja lipunmyynti alkaa helmikuussa myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana Lippupisteen myyntikanavissa.

Sinfonia Lahden Sibelius-festivaalin 2022 ohjelmarunko

Ke 31.8.2022 klo 19
VIERAILUKONSERTTI
Viron festivaaliorkesteri
Paavo Järvi, kapellimestari

Lemminkäis-sarja
Sinfonia nro 2

To 1.9.2022 klo 19
ORKESTERIKONSERTTI – FLORA JA FAUNA
Sinfonia Lahti
Dalia Stasevska, kapellimestari
muut esiintyjät julkistetaan myöhemmin

Pan och Echo (Pan ja kaiku)
Pelléas ja Mélisande -konserttisarja
Metsänhaltija, melodraama
Snöfrid – Improvisaatio lausujalle, sekakuorolle ja orkesterille

Pe 2.9.2022 klo 15
PIANORESITAALI

Pe 2.9.2022 klo 19
ORKESTERIKONSERTTI – PREMIÄÄRI 1911
Sinfonia Lahti
Dalia Stasevska, kapellimestari

In memoriam
Canzonetta
Dryadi
Öinen ratsastus ja auringonnousu
Sinfonia nro 4

La 3.9.2022 klo 15
PERHEKONSERTTI – SOIVA METSÄ

La 3.9.2022 klo 17
ORKESTERIKONSERTTI – PREMIÄÄRI 1927
Sinfonia Lahti
Dalia Stasevska, kapellimestari

Myrsky-alkusoitto
Tapiola
Rakastava
Seitsemäs sinfonia

Su 4.9. klo 10
MESSU RISTINKIRKOSSA
Sibeliuksen virsiä ja urkumusiikkia