Sibelius-festivaali keräsi noin 4.900 henkilön kokonaiskävijämäärän

Festivaaliyleisöä saapui 14 eri maasta, turkkilainen televisioryhmä dokumentoi tapahtuman

Sinfonia Lahden 20. Sibelius-festivaali järjestettiin Sibeliustalossa 5.–8.9.2019. Festivaalin konsertit keräsivät kaikkiaan noin 4.000 henkilön yleisön, ja oheistapahtumineen tapahtuma saavutti noin 4.900 henkilön kokonaiskävijämäärän. Ryhmämatkailijoita festivaalille saapui Britanniasta ja Itävallasta, ja konserttivieraita oli kaikkiaan 14 maasta, mm. Australiasta, Israelista, Japanista, Yhdysvalloista ja ympäri Eurooppaa. Festivaalikonsertteja oli Sibeliustalon lisäksi Felix Krohn -salissa, Kalevi Aho -salissa sekä Sibeliuksen kodissa Järvenpään Ainolassa.

Turkin merkittävintä musiikkidokumenttisarjaa tekevä televisioryhmä teki festivaalista teemaohjelman. Aiemmin samainen ryhmä on tehnyt aiemmin vastaavan tuotannon mm. Salzburgin Mozart-viikoilta, Leipzigin Bach-festivaalilta, Varsovan Chopin-festivaalilta ja Linzin Bruckner-festivaalilta.

Juhlafestivaalin temaattisena ajatuksena olivat laulut ja tarinat. Sinfonia Lahti esiintyi kahdessa orkesterikonsertissa ylikapellimestarinsa, festivaalin taiteellisen johtajan Dima Slobodenioukin johdolla, ja solisteina esiintyivät sopraanot Karita Mattila ja Marjukka Tepponen ja baritoni Tommi Hakala. Festivaalin vierailuorkesterina kuultiin perjantaina 6.9. vahvan Sibelius-historian omaavaa Tukholman kuninkaallista filharmonista orkesteria maineikkaan tanskalaiskapellimestari Thomas Dausgaardin johdolla. Tukholman orkesterin vierailun Sibelius-festivaalilla mahdollisti Jane ja Aatos Erkon säätiön tuki.

Uutena avauksena Sinfonia Lahti toi ensi kerran festivaalille myös Sukellus orkesteriin -konsertin, jossa Sinfonia Lahti esiintyi Sibelius-ohjelmalla Slobodenioukin johdolla Sibeliustalon Metsähallissa. Lisäksi festivaalin ohjelmassa oli kolme muuta konserttia ja Sibelius-aiheista ohjelmaa. Festivaali jalkautui pienoiskonsertein myös Sibeliuksen kotiin Ainolaan.

Sinfonia Lahden 21. Sibelius-festivaali järjestetään Sibeliustalossa 15.–18.10.2020.

Tunnelmakuvia festivaalilta (kuvaaja Maarit Kytöharju):
https://www.facebook.com/pg/lahtisymphony/photos/?tab=album&album_id=10156511468646218