Sibelius-festivaalilla kaikki seitsemän sinfoniaa ja viulukonsertto – konserteissa erityisjärjestelyjä

Sinfonia Lahden 21. kansainvälinen Sibelius-festivaali järjestetään Lahden Sibeliustalossa 15.–18.10.2020. Koronapandemian johdosta festivaalikonserttien järjestämiseen liittyy erityisjärjestelyjä, joista kerrotaan tiedotteen loppuosassa.

Sibelius-festivaalin taiteellinen johtaja on Sinfonia Lahden ylikapellimestari Dima Slobodeniouk. Slobodenioukin johdolla Sinfonia Lahden esittämänä kuullaan kolmessa orkesterikonsertissa 15.–17.10. Sibeliuksen kaikki seitsemän sinfoniaa ja viulukonsertto. Viulukonserton solistina esiintyy vuoden 2000 kansainvälisen Sibelius-viulukilpailun Helsingissä ja vuoden 2005 Kuningatar Elisabet -viulukilpailun Brysselissä voittanut armenialaisviulisti Sergei Hatšatrjan. Hatšatrjan esiintyy Sinfonia Lahden kanssa nyt ensi kerran.

Festivaalin päättävässä Suomalaisen barokkiorkesterin (FiBO) konsertissa Sibeliustalossa sunnuntaiaamuna 18.10. on ennenkuulumaton mahdollisuus kuulla Sibeliuksen orkesteriteoksia Sibeliuksen ajan mukaisilla soittimilla esitettynä. Konsertti aloittaa Suomalaisen barokkiorkesterin Sibelius ja aikalaiset -projektin, jossa barokin ja klassismin aikakauden teoksien esittämisen mullistanut historiallinen esityskäytäntöjen tutkiminen ja ennen kaikkea nykyajasta poikkeavat soittimet valjastetaan Sibeliuksen orkesterimusiikin käyttöön. Tämän myötä odotettavissa on erilainen sointikokemus, läpikuultavampi ja kevyempi kuin mihin yleisesti on totuttu. Konsertin johtaa Sibelius ja aikalaiset -projektin ideoinut kapellimestari Tomas Djupsjöbacka, ja viulusolistina esiintyy Antti Tikkanen.

Perjantai-iltapäivällä 16.10. Lahden musiikkiopiston Kalevi Aho -salissa pianoresitaalin soittaa kansainvälisen Maj Lind -pianokilpailun Helsingissä vuonna 2017 voittanut yhdysvaltalaispianisti Mackenzie Melemed. Lauantai-iltapäivällä 17.10. samaisessa salissa on lauluresitaali esiintyjinään II kansainvälisen Sibelius-laulukilpailun vuonna 2011 voittanut sopraano Hedvig Paulig ja yksi johtavista Sibelius-asiantuntijoista, pianisti Folke Gräsbeck.

Sibeliustalon Ravintola Lastussa on festivaalilauantaina 17.10. klo 14-17 tarjolla konserttibuffet ja sunnuntaina 18.10. klo 11-15 brunssi & kakkubuffet.


Käytännön ohjeistusta koronapandemian erityisjärjestelyihin liittyen

  • Koronavirustilanteen vuoksi festivaalille alun perin suunniteltu oheisohjelma mm. johdatus konserttiin -tilaisuudet on peruttu.
  • Toivomme asiakkaiden saapuvan ajoissa konserttiin, ja vain terveenä. Sinfonia Lahti on laajentanut syksyn pääsylippujen palautuskäytäntöjä ja sairastapauksissa asiakas voi vaihtaa kuluitta lipun toiseen sinfoniakonserttiin, tai palauttaa lipun, ilmoittamalla siitä viimeistään konserttipäivänä klo 11 mennessä.  Lue lisää
  • Koska festivaali tuli myyntiin jo tammikuussa ennen koronapandemiaa, eivät kaikki paikkanumerot ole voimassa, joten salihenkilökunta auttaa katsomon täyttämisessä ja asiakkaat sijoitetaan lähelle vastaavia paikkoja. Sibeliustalossa on huomioitu reilut turvavälit ja käytössä vain joka kolmas istuin, vierekkäisiä paikkoja ei ole käytössä, eikä istumapaikkaa voi oma-aloitteisesti vaihtaa.
  • Helsingistä suoraan Sibeliustalolle kulkevat to-la orkesterikonsertteihin Sibelius-festivaaliEXPRESS -bussit, joiden erityisen huolellisesta desinfioinnista huolehditaan ennen ja jälkeen ajojen, lisäksi käsidesiä on saatavilla autoissa.
  • Väliaika- ja muut tarjoilut toivotaan tilattavan etukäteen, jolloin tilatut väliaikatarjoilut katetaan pöytiin turvavälit huomioiden ja vain samaa seuruetta olevat sijoitetaan istumaan vierekkäin. Ravintolassa on salikapasiteettia vastaava määrä istumapaikkoja.
  • Noudatamme hallituksen ja viranomaisten suosituksia kasvomaskien käytöstä, suosittelemme ottamaan kasvomaskin mukaan ja muistutamme pitämään turvavälit kaikissa tilanteissa.
  • Turvallinen konserttivierailu on kaikkien yhteispeliä, ja ohjeistamme tutustumaan etukäteen Sibeliustalon ja orkesterin päivittyvään turvallisuusohjeistukseen:
https://www.sibeliustalo.fi/turvallisesti-tapahtumiin/