Sinfonia Lahden levytys palkittiin Lontoossa BBC Music Magazine Awardilla

Sinfonia Lahden levytys palkittiin Lontoossa BBC Music Magazine Awardilla

Levytys sisältää Kalevi Ahon ja Sebastian Fagerlundin fagottikonsertot
http://awards.classical-music.com/

Sinfonia Lahden levytys on palkittu arvovaltaisella BBC Music Magazine Awardilla konserttolevytysten sarjan voittajana Lontoossa torstaina 5.4.2018. BIS-levymerkille tehty Super Audio -levy (BIS-2206 SACD) sisältää Sebastian Fagerlundin ja Kalevi Ahon fagottikonsertot. Solistina levyllä esiintyy hollantilainen fagotisti Bram van Sambeek, ja Sinfonia Lahtea johtavat sen nykyinen ja edellinen ylikapellimestari, Dima Slobodeniouk (Aho) ja Okko Kamu (Fagerlund). Levyllä kuullaan myös Fagerlundin konserttoa säveltäessään tekemä soolokappale Woodlands ja Ahon dramaattinen sooloteos Solo V.

Palkittu levytys ilmestyi loppuvuodesta 2016, jolloin tuli täyteen 30 vuotta siitä, kun Sinfonia Lahti ja ruotsalainen levy-yhtiö BIS aloittivat yhteistyönsä. Sinfonia Lahti on saanut levytyksistään lukuisia kansainvälisiä palkintoja, mutta BBC Music Magazine Award on orkesterin ensimmäinen. Aiemmin orkesteri on saanut mm. kaksi Gramophone Awardia, kolme Cannes Classical Awardia ja Midem Classical Awardin. Suureksi menestykseksi muodostunut yhteistyö BIS:n kanssa sisältää kaikki kokoelmalevyt mukaan lukien noin sata levyä, joita on maailmanlaajuisesti myyty reilusti toista miljoonaa kappaletta.

BIS-levy-yhtiön johtaja Robert von Bahr iloitsee niin ikään tuoreesta palkinnosta. ”Nyt kun BIS on jälleen saanut arvostetun BBC Music Magazine Awardin, tuottaa erityistä mielihyvää se, että orkesterina levytyksessä oli Sinfonia Lahti, kumppanimme yli 30 vuoden ajalta yhdessä uskomattoman fagottisolistin Bram van Sambeekin kanssa”, von Bahr toteaa ja jatkaa: ”Palkinnon ansaitsee myös täydellisen tuotannon takana ollut Marion Schwebel Take5-yhtiöstä.”

Orkesterimassojen mestarillinen käsittely on leimallista sekä Aholle että Fagerlundille

Sinfonia Lahden kunniasäveltäjä Kalevi Aho (s. 1949) ja hänen nuorempi kollegansa ja maanmiehensä Sebastian Fagerlund (s. 1972) ovat kummatkin saaneet kansainvälistä tunnustusta suurien orkesterimassojen mestarillisesta käsittelystä. Tämän he ovat osoittaneet paitsi puhtaasti orkestraalisissa kuin myös concertante-teoksissaan – Aho on tähän mennessä kirjoittanut noin 30 konserttoa (näistä suurin osa kuuluu hänen monumentaaliseen hankkeeseensa kirjoittaa konsertto kaikille pääorkesterisoittimille), ja Fagerlundin viulu- ja klarinettikonsertot on julkaistu menestyksekkäästi BIS-levymerkillä. Fagerlundin Mana-konsertto oli myös ehdolla Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon saajaksi syksyllä 2016.

Nyt palkitulla levyllä nämä kaksi säveltäjää esiintyvät rinta rinnan fagottikonsertoillaan, jotka tietyllä tavalla esittelevät eri lähestymistapoja konserttogenreen. Jos romanttinen konserttotyyli oli asettaa solisti ja orkesteri taistelemaan keskenään, Fagerlund sen sijaan antaa Mana-konsertossaan (2014) fagotille hengellisen johtajan roolin manaten orkesterista uusia sointimaailmoja. (Säveltäjän äidinkielellä ruotsiksi verbi ”mana” tarkoittaa apuun kutsumista; suomeksi sana käsitetään enemmän pahojen henkien pois manaamisena.) Kalevi Aho on puolestaan pyrkinyt rikastuttaa ja laajentaa soolosoittimen äänellisiä ja tulkinnallisia mahdollisuuksia orkestraationsa käytön kautta, ja hän on kuvaillut konserttoaan ”luonteeltaan melko sinfoniseksi”.

Solistina esiintyvä Bram van Sambeek on kaikkien aikojen ensimmäinen arvovaltaisen Hollannin musiikkipalkinnon saanut fagotisti, ja muusikko, jolle Fagerlund sävelsi Mana-konserton Borletti Buitoni -säätiön myöntämän rahoituksen turvin.