Sinfonia Lahden pianokonserttolevy päätoimittajan valinta Gramophone-lehdessä

Sinfonia Lahden pianokonserttolevy päätoimittajan valinta Gramophone-lehdessä

Sinfonia Lahden kesällä ilmestynyt levytys Tšaikovskin ja Prokofjevin pianokonsertoista on valittu arvovaltaisessa Gramophone-musiikkilehdessä yhdeksi parhaista syyskuun 2019 numerossa arvostelluista levyistä (Editor’s Choice). Valinnan on tehnyt lehden päätoimittaja ja kustantaja Martin Cullingford.

Levytys sisältää kaksi pianokonserttokirjallisuuden perusteosta, Pjotr Tšaikovskin pianokonserton nro 1 B-duuri ja Sergei Prokofjevin pianokonserton nro 2 g-molli. BIS-levymerkille tehdyn Super Audio -levytyksen (BIS-2381 SACD) johtaa orkesterin ylikapellimestari Dima Slobodeniouk, ja solistina esiintyy kansainvälisen Van Cliburn -pianokilpailun vuonna 2009 voittanut pianisti Haochen Zhang.

”Itse asiassa, täydet pisteet joka suhteessa” – levyarvostelija Jeremy Nicholas

Levyarvostelun Gramophoneen tehnyt Jeremy Nicholas pohdiskelee, tarvitsemmeko todella jälleen uutta levytystä Tšaikovskin konsertosta, josta on jo saatavilla 447 aiempaa levytystä. ”Tässä tapauksessa vastaus on innostunut ’kyllä’”, Nicholas toteaa. Nicholas kertoo teoksen alkupuolella olevasta kohdasta, jonka kuulee usein vailla sisältöä olevana bravuurijakson, mutta Van Cliburn -pianokilpailun voittanut Zhang muotoilee sen oivaltavaksi osaksi keskustelua. ”Lyhyesti, Zhang kertoo johdannon sellaiseen tyyliin, ettet malta odottaa kuulevasi loputkin tarinasta. ”Vaikka vaistomaisesti kavahtaisit jälleen uutta levytystä Tšaikovskin ykköskonsertosta, uskon tämän esityksen tulevan raikkaana yllätyksenä”, Nicholas summaa.

Myös Prokofjev-tulkinta saa Nicholakselta runsaasti kiitosta: ”Zhangin artikulaatio ja fraseeraus sekä tarkkuus ja voima ansaitsevat suuren ylistyksen.” Sinfonia Lahden ja Slobodenioukin kerrotaan antavan Zhangille eloisan tuen, ja esitys kilpailee tiukasti jopa Yuja Wangin ja Gustave Dudamelin loisteliaan live-taltioinnin (Deutsche Grammophon, Caracas 2014) kanssa. ”Kuuntele vain, kuinka Zhang ja Slobodeniouk hoitavat ensimmäisen osan vetämisen yhteen. Kihelmöivän kiehtovaa”, Nicholas kuvailee.

Kiitosta saavat myös BIS-yhtiön tuottajien luoma elävä sointikuva ja ympäristöystävällinen levypakkaus. ”Itse asiassa, täydet pisteet joka suhteessa”, Nicholas päättää arvionsa.