Sibelius-festivaalilla 2020 soivat kaikki sinfoniat ja viulukonsertto

Sinfonia Lahden Sibelius-festivaalilla 2020 soivat kaikki sinfoniat ja viulukonsertto

Sinfonia Lahden 21. kansainvälinen Sibelius-festivaali järjestetään Lahden Sibeliustalossa 15.–18.10.2020. Perinteisesti syyskuussa järjestetyn festivaalin ajankohta on nyt poikkeuksellisesti lokakuun puoliväli johtuen kesällä ja alkusyksystä tapahtuvasta Sibeliustalon pääsalin remontista.

Sibelius-festivaalin taiteellinen johtaja on Sinfonia Lahden ylikapellimestari Dima Slobodeniouk. Slobodenioukin johdolla Sinfonia Lahden esittämänä kuullaan kolmessa orkesterikonsertissa 15.–17.10. Sibeliuksen kaikki seitsemän sinfoniaa ja viulukonsertto. Viulukonserton solistina esiintyy vuoden 2000 kansainvälisen Sibelius-viulukilpailun Helsingissä ja vuoden 2005 Kuningatar Elisabet -viulukilpailun Brysselissä voittanut armenialaisviulisti Sergei Hatšatrjan. Hatšatrjan esiintyy Sinfonia Lahden kanssa nyt ensi kerran.

Uutuutena festivaalilla on festivaalipassi, jolla on mahdollisuus päästä kuulemaan kaikki kolme sinfoniakonserttia edullisempaan yhteishintaan. Lipunmyynti festivaalille alkaa maanantaina 20.1.2020 Lippupisteen lippu.fi-verkkokaupassa ja -myymälöissä.

FiBO esittää Sibeliuksen orkesterimusiikkia aikalaissoittimin

Festivaalin päättävässä Suomalaisen barokkiorkesterin (FiBO) konsertissa Sibeliustalossa sunnuntaiaamuna 18.10. on ennenkuulumaton mahdollisuus kuulla Sibeliuksen orkesteriteoksia Sibeliuksen ajan mukaisilla soittimilla esitettynä. Konsertti aloittaa Suomalaisen barokkiorkesterin Sibelius ja aikalaiset -projektin, jossa barokin ja klassismin aikakauden teoksien esittämisen mullistanut historiallinen esityskäytäntöjen tutkiminen ja ennen kaikkea nykyajasta poikkeavat soittimet valjastetaan Sibeliuksen orkesterimusiikin käyttöön. Tämän myötä odotettavissa on erilainen sointikokemus, läpikuultavampi ja kevyempi kuin mihin yleisesti on totuttu. Konsertissa kuullaan Rakastava-sarja, Pelléas ja Mélisande -näytelmämusiikki ja sarja nro 2 Shakespearin Myrskyyn. Konsertin johtaa Sibelius ja aikalaiset -projektin ideoinut kapellimestari Tomas Djupsjöbacka.

Kamarimusiikkikonserteissa kuullaan kilpailuvoittajia

Perjantai-iltapäivällä 16.10. Lahden musiikkiopiston Kalevi Aho -salissa pianoresitaalin soittaa kansainvälisen Maj Lind -pianokilpailun Helsingissä vuonna 2017 voittanut yhdysvaltalaispianisti Mackenzie Melemed. Lauantai-iltapäivällä 17.10. samaisessa salissa esiintyy Järvenpäässä maaliskuussa 2020 järjestettävän kansainvälisen Sibelius Singing -duokilpailun erikoispalkinnon saanut laulu-piano-duo.

Festivaalikonsertteja täydentää oheisohjelma, mm. johdatus konserttiin -tilaisuudet, joissa esiintyjinä ovat mm. Erkki Liikanen ja Kalevi Aho.

Sibelius-festivaalin taimitarha -hanke esittelee viisi kantaesitystä syyskuussa

Uutena, Sibelius-festivaaliin linkittyvänä konserttimuotona Sinfonia Lahti esittelee Sibelius-festivaalin taimitarha -hankkeen, jonka päätöskonsertti on Felix Krohn -salissa 17.9.2020. Konsertissa Sinfonia Lahtea johtaa ylikapellimestari Dima Slobodeniouk. Syksyllä 2019 orkesteri haki hankkeeseen mukaan Suomessa asuvia ja uransa alussa olevia säveltaiteilijoita, joista viisi eturivin säveltäjää poimii hakemusten perusteella valmennettavan. Kevään 2020 aikana jokainen valmennettava säveltää maksimissaan uuden 10 minuutin teoksen sinfoniaorkesterille saaden valmentajaltaan 10 tuntia opastusta. Valmentajina toimivat Lotta Wennäkoski, Perttu Haapanen, Riikka Talvitie, Sebastian Fagerlund ja Matthew Whittall. Mukaan valitut taiteilijat ja lisätietoa konsertista julkistetaan myöhemmin.

Festivaalin ohjelmisto