Sinfonia Lahti debytoi Moskovassa

Sinfonia Lahti on saanut kutsun konsertoimaan Rostropovitš-festivaalilla Moskovassa sunnuntaina 29.3.2020. Konsertin johtaa orkesterin ylikapellimestari Dima Slobodeniouk ja solistina esiintyy norjalainen huippusellisti, Grammy-voittaja Truls Mørk. Moskovan kuuluisimpiin konserttisaleihin lukeutuvassa Konservatorion suuressa salissa järjestettävän konsertin ohjelmassa on Jean Sibeliuksen sinfoninen runo Satu, Edward Elgarin sellokonsertto ja Sibeliuksen viides sinfonia. Sinfonia Lahti on vieraillut Pietarissa säännöllisesti 1990-luvulta lähtien, mm. Filharmonian suuressa salissa useita kertoja ja Valkeat yöt -festivaalilla, mutta tuleva Moskovan-vierailu on orkesterille ensimmäinen.

Vuonna 2010 perustettu kansainvälinen, legendaarisen venäläissellisti ja -kapellimestari Mstislav Rostropovitšin (1927–2007) nimeä kantava musiikkifestivaali järjestetään Moskovassa 11. kerran keväällä 2020. Festivaalin taiteellinen johtaja on sellistin tytär Olga Rostropovitš. Festivaalilla ovat vierailleet vuosien varrella mm. Lontoon filharmoninen orkesteri, Englannin kamariorkesteri, Pariisin orkesteri, Ranskan radion filharmoninen orkesteri ja Accademia Nazionale di Santa Cecilia -orkesteri (Rooma). Festivaalilla vierailleita kapellimestareita ovat mm. Zubin Mehta, Mariss Jansons, Christoph Eschenbach, Myung-Whun Chung ja Antonio Pappano, ja solisteja mm. Gidon Kremer, Nikolai Znaider, Maxim Vengerov, Denis Matsujev ja Yuja Wang. Sinfonia Lahti on ensimmäinen festivaalilla vieraileva suomalaisorkesteri, ja muita tänä vuonna vierailevia orkestereja on mm. Pietarin filharmonikot kapellimestari Juri Temirkanovin johdolla. Sinfonia Lahden solistina soittava Truls Mørk on vieraillut festivaalilla kahdesti aiemmin.

 

Moskovan Konservatorion suurta salia pidetään akustiikaltaan yhtenä maailman parhaista konserttisaleista. Vuonna 1901 käyttöön vihityssä salissa on 1.737 paikkaa. Lukuisien konserttien ja festivaalien lisäksi salissa on järjestetty monia musiikkikilpailuja, mm. lajissaan maailman arvostetuimpiin lukeutuva Tšaikovski-kilpailu perustamisestaan vuodesta 1958 lähtien.

 

Hiilineutraaliuteen toiminnassaan pyrkivä Sinfonia Lahti joutuu aikataulusyistä lentämään konserttivierailulleen Moskovaan ja on valmistautunut matkabudjetissaan kompensoimaan lennoistaan aiheutuneet päästöt. Matkajärjestelyihin liittyen, tällä hetkellä Ulkoministeriön matkustustiedotteiden mukaan Moskova ei ole riskialuetta koronaviruksen suhteen, mutta orkesteri seuraa aktiivisesti viranomaistiedottamista asiasta.

Rostropovitš-festivaalin ohjelma 2020:

http://www.rostropovitch.ru/nedelya.html