Sinfonia Lahti – kansainvälisen maineensa mittainen

Kaudella 2023–2024 Sinfonia Lahti seuraa Sibeliuksen matkoja maailmalla, esittelee kahden teemasäveltäjän tuotantoa, tuo vierailijoikseen terävintä kansainvälistä kärkeä edustavia kapellimestareita ja solisteja sekä vierailee legendaarisessa Concertgebouw´ssa.  

Syyskaudella Suomen ja maailman kantaesityksiä 

“Kautemme on täynnä väriä, iloa ja tuttuja korvamatoja. Beethovenin viidennen ja yhdeksännen sinfonian ikoniset sävelet saavat rinnalleen kiinnostavia kantaesityksiä”, toteaa vt. intendentti Maija Kylkilahti. Yksi näistä kantaesityksistä kuullaan lokakuussa, kun mezzosopraano Virpi Räisänen kantaesittää amerikkalaissuomalaisen Lara Poen laulusarjan L. Onervan runoihin.  

“Lara Poe osallistui muutama vuosi sitten Sibeliuksen taimitarha -sävellysproduktioon, jossa viisi säveltäjää toimi mentoreina uraansa aloitteleville säveltäjille. Poen mentorina toimi tuolloin Sebastian Fagerlund. On äärimmäisen kiinnostavaa jatkaa yhteistyötä Poen kanssa”, jatkaa Kylkilahti.  

Laulusarja on Sinfonia Lahden ja Oulu Sinfonian yhteistilaus. Räisästä kuullaan lokakuun lisäksi kauden päättävän Ludwig van Beethovenin 9. sinfonian solistina toukokuussa 2024. 

Ruotsalaiset naissäveltäjät loistavat Sinfonia Lahden kausikonsertissa 9.11. Andrea Tarrodin Paratiisin linnut on saanut innoituksensa BBC:n Planet Earth -sarjan esittelemistä ihmeellisistä ja kauniista linnuista. Säveltäjä Tebogo Monnakgotlan viulukonsertto kuullaan tässä konsertissa ensimmäisen kerran Suomessa. Uppsalassa syntynyt ja kasvanut Monnakgotla kuuluu maansa menestyksekkäimpiin nykysäveltäjiin. Viulukonserton solistina soittaa ruotsalainen Johan Dalene. 

Beethovenin sinfonioita, Mahlerin Maan laulu ja kansainvälisiä huippuja 

Ludwig van Beethovenin sinfonioita kuullaan useammassa kauden konsertissa. Kapellimestari Hannu Lintu johtaa Beethovenin viidennen sinfonian lisäksi harvoin kuullun Einar Englundin pianokonserton, solistina Suomeen asettunut amerikkalainen Mackenzie Melemed.  

Sinfonia Lahden kauden päätteeksi soi Beethovenin yhdeksäs sinfonia, jonka äänivoimaa vaativat kuoro-osuudet laulavat Dominante ja Lahden seudulta koottujen laulajien muodostama juhlakuoro. 

Saksalaissyntyinen ja New Yorkiin asettunut Matthias Pintscher kuuluu aikamme kansainvälisesti kysytyimpiin kapellimestareihin ja säveltäjiin. Hän johtaa säännöllisesti orkestereita kuten Berliinin ja Los Angelesin filharmonikot ja Amsterdamin Concertgebouw´n orkesteri. Lahdessa Pintscherin ohjelmassa on Gustav Mahlerin vaikuttava Das Lied von der Erde (Maan laulu). Sen solisteina laulavat mezzosopraano Karen Cargill ja tenori Benjamin Bruns

Hallé-orkesterin pitkäaikainen ylikapellimestari ja Bergenin filharmonisen orkesterin päävierailija Sir Mark Elder palaa lahtelaisyleisön eteen huhtikuussa 2024. Konsertin solistina esiintyy vähintään yhtä laajasti ihailtu britti, pianotaiteilija Sir Stephen Hough. Konsertissa kuullaan Antonín Dvořákin pianokonsertto ja Pjotr Tšaikovskin viimeiseksi jäänyt teos, sinfonia nro 6.  

Englannin kansallisoopperan (ENO) musiikillinen johtaja Martyn Brabbins vierailee Sinfonia Lahden kapellimestarina muhkeassa pääsiäisviikon konsertissa. Ohjelmassa on Edward Elgarin harvoin Suomessa kuultu Gerontiuksen uni, jonka solistikaarti ei jätä toivomisen varaa: mezzosopraano, Dame Sarah Connolly, tenori Allan Clayton ja baritoni Christopher Maltman yhdessä Dominante- Ja Murtosointu-kuorojen kanssa tuovat pääsiäisen sanoman ja tunnelman Sibelius-taloon. 

Helmikuun loistavat Marzi Nyman ja Maria Ylipää 

”Törmäsin seinään, kun tajusin, etten osaa juurikaan säveltää. Ymmärsin, että myös käsityöläispuoli säveltämisessä oli opeteltava”, toteaa Marzi Nyman, jonka kiinnostus klassisen musiikin ilmaisuun on näkynyt sekä hänen kasvavassa teosluettelossaan että paluuna Sibelius-Akatemiaan sävellysoppilaaksi. Viulutaiteilija Antti Tikkaselle kirjoitettu vuonna 2022 valmistunut viulukonsertto on säveltäjän ja solistin innostavan yhteistyön tulos. Tikkanen on teoksen solisti myös Lahdessa. Konsertin avaa Saksassa syntyneen brittisäveltäjä Max Richterin uudelleen tulkitsemat Antonio Vivaldin Vuodenajat. Vaikka Vivaldin alkuperäistä materiaalia on mukana vain noin neljännes, Richter kokee Vivaldin musiikillisen dna:n olevan läsnä läpi koko teoksen. Hurmaava tulkinta on yltänyt klassisen musiikin listojen kärkeen 22 maassa.   

Pierrot Lunaire on Arnold Schönbergin vuonna 1912 valmistunut kulttiklassikko, jonka tekstin muodostaa 21 runoa kolmessa seitsemän runon ryhmässä. Runot käsittelevät rakkautta, seksiä, Jumalan pilkkaa, väkivaltaa ja lopulta Pierrot’n paluun kotiin Bergamoon. Kuuhullun Pierrot-klovnin hitaan sekoamisen tulkitsee näyttelijä Maria Ylipää. Melodraaman ohjaa tanssija, koreografi Carl Knif, ja konsertti toteutetaan yhteistyössä Lahden konservatorion kanssa.  

Fokuksessa Kalevi Aho ja Jaakko Kuusisto 

Kapellimestari, säveltäjä ja viulisti Jaakko Kuusiston elämäntyö säveltäjänä ja sovittajana on mykistävä osoitus lahjakkuudesta ja monipuolisuudesta. Osmo Vänskän johtama FOKUS-konsertti on omistettu suomalaisen musiikkielämän vaikuttajalle ja Sinfonia Lahden pitkäaikaiselle konserttimestarille. 

Sinfonia Lahden kunniasäveltäjä Kalevi Aho täyttää maaliskuussa 75 vuotta. Paitsi säveltäjä Aho on yhteiskunnallinen keskustelija, joka on läpi elämänsä puolustanut sivistystä ja kulttuuria. Erkki Lasonpalon johtamassa FOKUS-konsertissa kuullaan Kalevi Ahon menestyksekästä uraa inspiroinutta musiikkia sekä vuonna 2019 valmistunut sinfonia nro 17. 

Vierailukonsertti Concertgebouw´ssa 

Sinfonia Lahti on kutsuttu konsertoimaan Amsterdamin ikonisessa Concertgebouw´ssa, yhdessä maailman parhaimpina pidetyistä konserttisaleista. Vierailukonsertin johtaa ylikapellimestari Dalia Stasevska. Ohjelmassa on Jean Sibeliuksen Tapiola ja viides sinfonia sekä Igor Stravinskyn viulukonsertto, jonka solistina soittaa viime vuosikymmenten palkituimpiin kuuluva viulisti Leila Josefowicz. Kotiyleisölle ohjelma soitetaan läksiäiskonsertissa 25.1. 

Suurta viihdettä ja erikoiskonsertteja 

Kuten aina, Sinfonia Lahden kauteen kuuluu myös runsaasti erikois- ja viihdekonsertteja. Käynnistyvän kauden alussa orkesteri tanssittaa yleisönsä takaisin konserttisaleihin supersuosituilla ABBA-konserteillaan. Kahdessa Thank You For The Music -konsertissa ABBAn suurimpia hittejä esittää Sinfonia Lahden luottokumppani lauluyhtye Rajaton

Samuli Edelmannin kahden Vaiheet -albumin rakastetuimpia kappaleita kuullaan sinfoniaorkesterille sovitettuina. Joulukauden parhaana lahjana amerikkalaisen jazzin kuninkaalliset Ella Fitzgerald ja Frank Sinatra luovat joulutunnelmaa. Eeppiseksi voi kutsua elokuvailtaa, jossa George Lucasin alkuperäisen Star Wars -trilogian ensimmäinen osa A New Hope esitetään Sinfonia Lahden säestyksellä. Legendaarinen John Williamsin musiikki, prinsessa Leian korvapuustikampaus ja valomiekat kohoavat käsittämättömäksi elämykseksi: May the force be with you!    

Aitoon kilpailutunnelmaan päästään lokakuun erikoiskonsertissa, kun kansainvälisen Paulon sellokilpailun semifinalistit esiintyvät Sinfonia Lahden solisteina. Arvostettu kilpailu on nostanut kiintotähtiä konserttilavoille jo kymmenien vuosien ajan. Konsertin johtaa kapellimestari Petri Komulainen. Itsenäisyyspäivän juhlakonsertissa nautitaan suomalaisesta musiikista. Uskoa tulevaisuuteen luo vain 12-vuotias säkenöivä viulistilahjakkuus Lilja Haatainen, joka esiintyy illan solistina. Konsertin johtaa ylikapellimestari Dalia Stasevska. 

Lipunmyynti alkaa ke 3.5. klo 10 Lippu.fi-myyntikanavissa, pl. Sibelius-festivaalin konsertit 7.-10.9. sekä Thank You For The Music -konsertit 31.8.-1.9., jotka ovat jo myynnissä.  

Tutustu ohjelmaan

Lisätietoa  

Maija Kylkilahti  
vt. intendentti  
p. 050 518 4486 
maija.kylkilahti@lahti.fi  

Marianne Mokkala-Räty  
Markkinointi- ja viestintäpäällikkö  
p. 044 482 6846 
marianne.mokkalaraty@lahti.fi