Sinfonia Lahti levytti Rautavaaran ja Martinůn pianokonsertot  

Sinfonia Lahden uusin levy sisältää Einojunani Rautavaaran ja Bohuslav Martinůn pianokonsertot.  

Sinfonia Lahden uusin levy on julkaistu tänään perjantaina 2.6.2023 ja sen on kustantanut ruotsalainen levy-yhtiö BIS. Levyllä kuullaan Pianokonsertot nro 3 suomalaiselta Einojuhani Rautavaaralta (1998) sekä tsekkiläiseltä Bohuslav Martinůlta (1947-48). Kapellimestarina toimii Sinfonia Lahden ylikapellimestari Dalia Stasevska.  

Pianokonserttojen parissa taituroiva pianisti Olli Mustonen (s.1967) on varsinainen klassisen musiikin moniottelija, joka on niittänyt kansainvälistä mainetta ja ylistystä jo vuosikymmenien ajan. Vaikka hänet tunnetaankin parhaiten pianistina, hän on yksi tämän hetken kiinnostavimmista suomalaisista säveltäjistä ja kapellimestareista. Hän sai opiskella sävellystä Einojuhani Rautavaaran ohjauksessa vuodesta 1975 lähtien. 

Martinů ja Rautavaara  

Bohuslav Martinůlla (1890-1959) ja Einojuhani Rautavaaraalla (1928-2016) ei ehkä ole näennäistä yhteyttä, mutta molemmat ovat omaksuneet asenteen, joka on vapaa musiikillisesta puritaanisuudesta.  

Rautavaaran Pianokonserton alaotsikko Gift of Dreams – Unien lahja on säveltäjän mukaan peräisin motiivista f – es – des – e, joka esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1978 sävelletyssä laulussa Baudelairen runoon Le mort des pauvres. Säveltäjä on kirjoittanut, että motiivi ei jättänyt häntä rauhaan, se halusi kasvaa, muuttua, tulla uudestaan myöhempiin sävellyksiin, ensin jousikvintettoon, sitten aivan erilaisena kolmanteen pianokonserttoon.  

Bohuslav Martinůn musiikillista tyyliä on vaikea kategorisoida, sillä hän on kykenevä säveltämään kaikkia genrejä. Parhaiten hänen teoksiaan kuvaa sana ”kosmopoliittinen”. Säveltäjän Pianokonsertto nro 3 jakaa monia ominaisuuksia Romanttisen konserton kanssa ja tuo mieleen sekä Brahmsin että Stravinskyn. 

Sisältö  

Einojuhani Rautavaara: Piano Concerto No. 3 (1998) 
Bohuslav Martinů: Piano Concerto No. 3 (1947—48) 

Sinfonia Lahti  
Dalia Stasevska, kapellimestari  
Olli Mustonen, piano 

Osta omaksi osoitteesta BIS.se tai kuuntele Spotifyssä!

Lisätietoa  

Maija Kylkilahti  
intendentti  
050 518 4486 
Maija.kylkilahti@lahti.fi  

www.bis.se