Uusi venäläisromanttinen viulukonsertto kuullaan Suomen-ensiesityksenä 12.12.2019

Victoria Borisova-Ollasin konserton solistina loistaa tähtiviulisti Baiba Skride

Sinfonia Lahden syksyn sinfoniakonserttien sarjan päättävä konsertti on Sibeliustalossa torstaina 12.12.2019 klo 19. Konsertissa saa Suomen-ensiesityksensä ruotsalaisen Victoria Borisova-Ollasin viulukonsertto, solistinaan lahtelaisyleisölle tuttu latvialainen tähtiviulisti Baiba Skride. Konsertin johtaa kapellimestari Otto Tausk, ja konsertissa kuullaan myös Felix Mendelssohnin teos Meren tyven ja onnellinen matka sekä Pjotr Tšaikovskin ensimmäinen sinfonia, lisänimeltään “Talviunelmia”.

Lisänimeä ”A Portrait of a Lady by Swan Lake” (”Joutsenlammella olevan naisen muotokuva”) kantava Victoria Borisova-Ollasin viulukonsertto sai menestyksekkään maailmankantaesityksensä syyskuussa Tukholman kuninkaallisten filharmonikkojen konsertissa Sakari Oramon johdolla ja solistinaan Baiba Skride. Konserton kantaesitys syyskuussa noteerattiin hyvin positiivisesti tukholmalaislehdistössä. Ruotsin suurin aamulehti Dagens Nyheter esim. kuvaili teosta ”herkullisen venäläisromanttiseksi viulukonsertoksi”. Teoksen ovat tilanneet Sinfonia Lahden kanssa Tukholman kuninkaalliset filharmonikot ja BBC:n sinfoniaorkesteri, ja Britannian-ensiesitys on Lontoossa huhtikuussa 2020.

Borisova-Ollasin konsertto on saanut kipinän Joutsenlampi-baletin ajattomasta, romanttisesta tarinasta, mutta sillä ei ole suoraa yhteyttä esimerkiksi Tšaikovskin sävelkieleen. Säveltäjä tunsi vain kiusausta yrittää katsoa samaa tuttua tarinaa erilaisesta, hieman tuoreemmasta näkökulmasta. Solistin voi kuvitella olevan yksi lumotuista joutsenista, joka tiivistää värikkäät muistonsa noin kahteenkymmeneen minuuttiin.

Victoria Borisova-Ollas (s. 1969) on laajasti palkittu säveltäjä, joka on tunnettu mm. Dracula-oopperastaan. Hänen sävellyksiensä inspiraation lähteenä on ollut usein kirjallisuus ja taide, ja myös Raamattu on tärkeä, etenkin psalmien kirja. Borisova-Ollasin musiikille on ominaista mm. tapahtumarikkaus, dramaattissävyinen jännitteisyys sekä vahva mielikuvitus. Hän on kehittänyt teos teokseltaan hyvin omaperäistä ja määrätietoista sävelkieltä, joka on myös löytänyt tiensä jo moniin maailman musiikkikeskuksiin.