Ystävien kesken

Sinfonia Lahti teki suuren vaikutuksen Sir Mark Elderiin hänen edellisellä vierailullaan orkesterin kapellimestarina. Paluu Lahteen on nyt erityisen innostava, sillä solistina soittaa hänen läheinen ystävänsä. Luvassa on konsertti, jonka esiintyjillä on erityinen luottamus toisiinsa.

”Oli todella suuri ilo saada tutustua Sinfonia Lahteen”, toteaa Sir Mark Elder edellisestä vierailustaan. Pitkän ja kansainvälisesti merkittävän uran tehnyt kapellimestari vaikuttaa vilpittömän innostuneelta kertoessaan orkesterin musiikillisen uteliaisuuden ja valmiuden seurata häntä tehneen suuren vaikutuksen. ”Siksi valitsin tähän ohjelmaan teoksen, jota he tuskin tuntevat, mutta joka on hyvin palkitseva.” Sir Markin valitseman ohjelman avausteos on César Franckin (1822–1890) harvoin kuultu sinfoninen runo Le Chasseur maudit (Kirottu metsästäjä, 1882). ”Tyyliltään romanttinen ja vahvasti kuvaileva teos on orkesterille erittäin vaativa. Tiedän, että Sinfonia Lahti soittaa sen loistavasti.”

Franckin teos perustuu saksalaisen runoilija Gottfried August Bürgerin balladiin Der wilde Jäger (Villi metsästäjä). Tarina kertoo Reinin varren kreivistä, joka sapatin sääntöjä uhmaten lähtee sunnuntaiaamuna metsästämään. Piittaamatta jumalanpalvelukseen kutsuvien kirkonkellojen soitosta, kirkkoväen laulusta tai hurskaiden miesten vetoomuksista, hän lähtee matkaan. Lopulta hän eksyy metsään, jossa ankara ääni korkeuksista kiroaa hänet: ”Kirottu metsästäjä, olkoon helvetti ikuisesti perässäsi!” Armottomana rangaistuksena sapatin rikkomisesta kreivi ratsuineen on tuomittu viettämään iäisyytensä paholaisten jahtaamana.

Sir Mark on toiminut manchesterilaisen Hallé-orkesterin musiikillisena johtajana vuodesta 2000 ja aikoo jättää tehtävänsä tämän kauden päätyttyä. Hän on Bergenin filharmonisen orkesterin ylikapellimestari ja tehnyt pitkän uran Englannin kansallisoopperan (ENO) musiikillisena johtajana 1979–1993. Hän on vuosien ajan ollut BBC:n Proms -festivaalin kapellimestarikorokkeen vakiovieras. Sir Mark johtaa säännöllisesti maailman arvostetuimmissa oopperataloissa kuten Lontoon Covent Garden, New Yorkin Metropolitan, Pariisin ooppera sekä Bayreuthin, Glyndebournen, Bregenzin ja Aix en Provencen festivaalit. Hän on kysytty kapellimestari Lontoon filharmonikoista Bostonin sinfoniaorkesteriin. Hän on myös suosittu tv- ja radioesiintyjä, joka on juontanut useita klassisen musiikin ohjelmia BBC:n kanavilla.

Stephen Hough on läheinen ystäväni, olemme tunteneet pitkään ja soittaneet lukemattomia konsertteja yhdessä”, Sir Mark kertoo konserttinsa solistista. ”Meille on aina ollut helppoa tehdä musiikkia yhdessä.” Maailmaa kiertäville solisteille ja kapellimestareille on melko harvinainen ilo saada esiintyä yhdessä ystävän kanssa. Lahden konsertissa tämä ilo moninkertaistuu, kun myös orkesteri on entuudestaan tuttu. Sir Mark kertoo ylimalkaan pitävänsä konsertoista. Pitkän oopperakokemuksensa vuoksi hänelle solistin kanssa työskentely on luontevaa. ”Antonín Dvořákin nerokkaan ja tunnetun pianokonserton olemme soittaneet yhdessä aiemminkin, mutta edellisestä kerrasta on jonkin verran aikaa!”

Myös konsertin päättävä Pjotr Tšaikovskin kuudes sinfonia kuuluu Sir Markin suosikkeihin. Hän kumoaa säveltäjän viimeiseen teokseen usein liitetyn uskomuksen sinfonian sisältämästä itsemurhaviestistä. Tšaikovski kuoli yhdeksän päivää sinfonian valmistumisen jälkeen. ”Uusin ja täysin kiistaton tieto kuitenkin on, että Tšaikovski menehtyi saastuneen veden aiheuttamaan koleraan,” Sir Mark toteaa ja luonnehtii teosta hyvin syvälliseksi. Hän uskoo, että lisänimen Pateettinen saaneella teoksella on yhteys säveltäjän nuoreen sisarenpoikaan Vladimir ’Bob’ Davidoviin, joka oli sedälleen erityisen läheinen. ”Minusta tässä teoksessa on hyvin henkilökohtainen viesti. Kaikki Tšaikovskin sinfoniat ovat tunteellisia, mutta tässä on jotain aivan uutta ja rohkeaa!”

Sir Markin kokemukset edelliseltä Lahden vierailulta ovat vaikuttaneet vahvasti hänen teosvalintoihinsa: ”Viimeksi soitimme englantilaisen sinfonian, joka ei ollut orkesterille entuudestaan tuttu. Olin syvästi liikuttunut ja vaikuttunut siitä, miten syvälle musiikkiin Sinfonia Lahti osasi mennä ja miten upeasti he sitä ymmärsivät.” Tunnustus on merkittävä maailman huippuorkestereita vuosikymmeniä johtaneelta kapellimestarilta. Nyt hän halusi entisestään syventää yhteyttään orkesteriin. ”Tšaikovskin kuudes on tälle orkesterille loistavaa soitettavaa”, jälleennäkemisestä selvästi innostunut Sir Mark toteaa. ”Sibeliustalo on erinomainen ja muistaakseni salin vieressä on myös mainio ravintola!” Merkit ovat hyvät tapaamiselle ystävien kesken!

Hannele Eklund

To 25.4.2024 klo 19 Sibeliustalo
ROMANTIIKAN SYDÄMESSÄ

SIR MARK ELDER, kapellimestari
SIR STEPHEN HOUGH, piano

César Franck: Kirottu metsästäjä
Sergei Rahmaninov: Rapsodia Paganinin teemasta (muutos 2.11.)
Pjotr Tšaikovski: Sinfonia nro 6