Sibelius ja Sinfonia Lahti
Syksyllä 2021 Sinfonia Lahden Sibelius-työssä alkoi jälleen uusi aika Dalia Stasevskan aloittaessa orkesterin ylikapellimestarina ja Sibelius-festivaalin taiteellisena johtajana.
Sibeliuksen musiikilla ja Sinfonia Lahdella on ollut jo yli kaksi vuosikymmentä kestänyt tiivis yhteys. Toistaiseksi pisimmän päivätyön Sibeliuksen musiikin parissa orkesteri on tehnyt Osmo Vänskän pitkän ylikapellimestarikauden aikana (1988–2008) tutkien, tulkiten ja esittäen musiikkia niin levyillä kuin konserteissa ympäri maailman.
Orkesteri on levyttänyt mm. kaikki Sibeliuksen sinfoniat kahdesti, ja se toimi niin ikään pääorkesterina BIS-levymerkin vuonna 2011 valmistuneessa, kaikkiaan 68 levyä käsittävässä Sibelius-kokonaislevytysprojektissa. Lukuisia kansainvälisiä palkintoja levytyksistä erityistä huomiota ovat saaneet Sibeliuksen viidennestä sinfoniasta, viulukonsertosta sekä Sadusta taltioidut alkuperäisversiot. Kauan unohduksissa olleesta sävelrunosta Metsänhaltija orkesteri teki maailmanensilevytyksen vuonna 1996.
Säveltäjän 150-vuotisjuhlavuosi 2015 oli orkesterille ja ylikapellimestarille Okko Kamulle työntäyteinen poikkeuksellisen laajan kansainvälisen kiertuetoiminnan ja tavallista laajempana järjestetyn Sibelius-festivaalin myötä. Vuonna 2015 ilmestyi orkesterin ja Kamun levytyssarja Sibeliuksen seitsemästä sinfoniasta (BIS). Jo ensimmäinen Kamun kanssa tehty levy (sisältäen mm. Tapiolan) sai syksyllä 2011 arvostetun ranskalaisen Diapason d’Or de l’Année -palkinnon. Orkesterille myönnettiin joulukuussa 2012 Sibelius-Syntymäkotimitali nro 42.
Vuodesta 2000 lähtien orkesteri on järjestänyt huippuakustiikastaan tunnetussa kotisalissaan Sibeliustalossa kansainvälisen Sibelius-festivaalin, joka kerää vuosittain Sibeliuksen musiikin ystävät yhteen niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Juhlavuonna 2015 Sibelius-festivaali järjestettiin menestyksekkäästi koko viikon mittaisena tapahtumana, joka oli musiikilliselta sisällöltään koko juhlavuoden kansainvälisesti merkittävin yksittäinen tapahtuma.