Ylikapellimestari Dalia Stasevska

Sinfonia Lahden ylikapellimestari Dalia Stasevska (s. 1984) on jo yli kymmenen vuotta kestäneen ammattilaisuutensa aikana noussut yhdeksi kansainvälisesti näkyvimmistä suomalaiskapellimestareista. Kotimaisia orkesterivierailuja seurasivat useat kutsut ensin Pohjoismaiden orkesteri- ja oopperataloihin, sitten Eurooppaan, Australiaan ja Aasiaan, ja viime vuosina etenkin Pohjois-Amerikan tunnetusti vaikeasti saavutettaviin merkkiorkestereihin.

Stasevskan kauden kohokohtiin kuuluu mm. vierailut Seattlessa, Cincinnatissa ja Clevelandissa sekä ensivierailut Pittsburghissa ja Frankfurtissa. Isossa-Britanniassa hän jatkaa edelleen BBC Symphony Orchestran päävierailijana ja kesällä 2023 hän johti esimerkiksi Benjamin Brittenin Kesäyön unelman perinteikkäillä Glyndebournen oopperajuhlilla.

Sinfonia Lahtea Stasevska ehti johtaa vain kahdesti ennen vakinaistamistaan. Hän huomasi heti ensimmäisen harjoituspäivän jälkeen, että orkesterissa on hyvä työilmapiiri sekä mielenlaatu, joka kantaa pitkälle. “Pidän asenteesta, jolla musiikkia Lahdessa tehdään. Muusikot heittäytyvät täysillä, ovat innostuneita, he tekevät töitä tosissaan ja kunnianhimoisesti”, Stasevska luonnehtii. “Tämä inspiroi minua suuresti.”

Stasevskan kauden 23/24 ohjelmisto jatkaa edellisen kauden polulla, jossa konserteissa kuultiin niin klassikoita, harvinaisuuksia kuin uutuuksia. Tällä kaudella kotimaisuusaste on kohonnut entisestään, ja etenkin elävien säveltäjien teoksia kuullaan esimerkkeinä oman aikamme äänimaailmasta.

Musiikin lisäksi Stasevskaa inspiroi taide, etenkin uusin taide, jota hän suorastaan rakastaa. Matkustaessaankin hän suuntaa aina ensimmäisenä nykytaiteen museoon. Stasevska suhtautuu intohimoisesti myös arkkitehtuuriin ja muotoiluun, joiden äärellä hänen uteliaisuutensa herää aina, oli kyseessä sitten italialainen 60-luvun rakennustaide tai suomalainen keittiövälinedesign.

Stasevska seuraa yhtä innokkaasti niin klassisen kuin kevyenkin musiikin kenttää, ja saa inspiraatiota niin oopperasta kuin vaikkapa uudesta populaarimusiikista. Lahteen Stasevska onkin kutsunut omia suosikkejaan, kuten Yonan, Aili Ikosen ja Pyhimyksen.

Myös luonto vetää Stasevskaa puoleensa voimakkaasti. Asuessaan pari vuotta maatalossa Tuusulassa hänellä oli myös kaksi lemmikkikanaa, joiden nimet olivat Clara ja Alma, tietenkin. “Ja kesälomansa kanalassa vietti myös Jorma-kukko”, Stasevska kertoo. Hän tiivistää asenteensa sekä elämään kuin ylikapellimestarin työhön: “Arvostan leikkimielisyyttä. Jos on peloton ja antaa tilanteen viedä, tapahtuu aina odottamia asioita ja oivalluksia. Lapsetkin oppivat isoja asioita nimenomaan leikin kautta. Näen, että Sinfonia Lahti on samalla tavalla ennakkoluuloton.”