Parhaat brittivoimat vievät pääsiäiseen
Edward Elgar ei ollut ihmelapsi, vaan kasvoi säveltäjäksi hitaasti ja ilman muodollista koulutusta. Urkuri-musiikkikauppiasisän poika oli erinomainen viulisti, joka soitti myös fagottia ja toimi silloin tällöin orkesterinjohtajana ja urkurina. Työelämänsä tuleva säveltäjä aloitti asianajotoimistossa muutettuaan pois kotoa 15-vuotiaana.
Maalaispoika Elgar muutti Lontooseen 1889 tarkoituksenaan tehdä itseään tunnetuksi musiikkipiireissä, mutta viihtyi huonosti. Virallisissa tilaisuuksissa hän oli epävarma ja päästi suustaan tahdittomuuksia. Vaatimaton tausta ja kouluttamattomuus tekivät hänestä myös yliherkän kritiikille. Hän tulkitsi irrallisia kommentteja väärin ja sai aikaan riitoja. Nuorta Edwardia pidettiin sanalla sanoen ikävänä junttina. Mutta ystävien käsitys hänestä oli täysin toinen. Edward oli erinomainen seuramies, hauska keskustelija, joka rakasti jekkuja ja sanaleikkejä. Vähäisestä koulutustaustastaan huolimatta hän oli huomattavan lukenut ja tieteestä kiinnostunut mies. Lontoon hän jätti taakseen 1891, palasi kotiin rakastamalleen maaseudulle ja alkoi saada nimeä säveltäjänä.
Ennen huiman suosituksi nopeasti nousseita Enigma-muunnelmia (1899) Elgar kirjoitti useita laajoja kuoroteoksia. Heti uuden vuosisadan alettua oli jälleen laajan kuoroteoksen vuoro. Oratorio Gerontiuksen uni valmistui vuonna 1900. Teos perustuu John Henry Newmanin runoon. Newman oli teologi, historiantutkija, filosofi ja runoilija, josta tuli aikanaan katolisen kirkon kardinaali. Katolisen Elgarin oratorion ensiesitys Englannissa ei ollut menestys. Uuden tulemisen kotimaassaan se sai vasta onnistuttuaan Saksassa. Menestystä hidasti kuitenkin anglikaanisen kirkon suhtautuminen teokseen liian katolisena. Kritiikki kohdistui uskonopillisiin ristiriitoihin, kuten kiirastuleen. Sittemmin teos on vakiintunut brittiorkestereiden ohjelmistoon, ja monet pitävät sitä Elgarin kuorotuotannon mestariteoksena.
Oratoriossa uskossaan vahva Gerontius (nimi on johdettu kreikan vanhaa miestä tarkoittavasta sanasta ’geron’) erkanee elämästä rauhallisesti ystävien ja papin rukousten saattelemana ja aloittaa taivasmatkansa. Hänen sielunsa herää ajattomassa avaruudessa ja kohtaa siellä suojelusenkelinsä, jonka saattelemana hän lähtee kohti taivaallista tuomioistuinta. Matka jatkuu, kunnes Gerontius kohtaa Jumalan ja käy läpi kiirastulen matkallaan kohti ikuista elämää.
Unelmaäänten oratorio
Elgarin mestariteoksena pidetty oratorio esitetään Lahdessa kadehdittavan hienoin voimin. Konsertin johtaa mittavan uran ooppera- ja orkesterimaailmassa tehnyt Martyn Brabbins. Hän toimi Englannin kansallisoopperan (ENO) musiikillisena johtajana vuosina 2016–2023, mutta erosi tehtävästään vastalauseena nykyisen konservatiivihallituksen päätökselle siirtää oopperatalo Lontoosta Manchesteriin. Brabbinsin laajaa arvostusta ja suosiota kuvaa hyvin BBC Promsin vuonna 2019 toteuttama syntymäpäivälahja: festivaali tilasi 14 säveltäjältä onnitteluteoksen Brabbinsin 60-vuotispäivän kunniaksi. Brabbins on tunnettu brittiläisen musiikin puolestapuhuja ja asiantuntija. Vuonna 2023 hänelle myönnettiin Royal Philharmonic Societyn palkinto ”kolossaalisesta” työstä Britannian musiikkielämän hyväksi.
Dame Sarah Connolly kuuluu niin ikään brittioopperan suuriin nimiin. Hänen tiensä suurille lavoille laulajana ei kuitenkaan ollut suoraviivainen. Hän opiskeli ensin pianistiksi, laulun ja esiintymisjännityksen seuratessa rinnalla. Laulu alkoi saada yhä enemmän tilaa ja hänestä tuli arvostetun BBC Singers -kuoron jäsen. Siirtymä pianistista laulajaksi ei ollut hänelle helppo, eikä sitä ollut myöskään siirtyminen kuoron riveistä solistiksi. Koelaulusta toiseen juossut loistavaääninen laulaja törmäsi toistuvasti samaan ongelmaan: hänellä oli kuorotausta mutta ei näyttämökokemusta. 1990-luvun puolivälissä tapahtui käänne: Connolly voitti toisen sijan kansainvälisessä laulukilpailussa ja pian sen jälkeen hänet pyydettiin pikavaroituksella sairastuneen laulajan tilalle nauhoittamaan kaksi Händelin aariaa Valistuksen ajan orkesterin solistina A Night with Handel -tv-elokuvaa varten. Connollyn muusikko- ja kuorotausta olivat nyt kullanarvoiset: ottojen välillä hän kävi stemmansa yksityiskohdat läpi cembalistin kanssa ja lauloi osan aarioistaan prima vista – suoraan nuoteista. Sen jälkeen hänen uransa on silkkaa oopperahistoriaa Metropolitanista La Scalaan, Covent Gardenista Pariisin oopperaan ja Bayreuthista Aix-en-Provenceen.
Tenori Allan Clayton kuuluu sukupolvensa kysytyimpiin laulajiin. BBC:n New Generation Artist -ohjelmaan vuosiksi 2007–2009 valitulle Claytonille myönnettiin Brittiläisen Imperiumin ritarikunnan jäsenyys (MBE) vuonna 2021. Hän on Covent Gardenissa, Glyndebournen musiikkijuhlilla ja Madridin Teatro Realissa tuttu nimi. New Yorkin Metropolitanissa hän debytoi vuonna 2022 Brett Deanin Hamlet -oopperan nimiroolissa ja sai medialta kiittävät kritiikit. Paikkansa Met-tähtien joukossa hän vahvisti pian sen jälkeen Brittenin Peter Grimesin nimiroolissa.
Baritoni Christopher Maltman siirtyi opiskelemaan laulua Lontoon kuninkaalliseen musiikkiakatemiaan valmistuttuaan sitä ennen biokemistiksi Warwickin yliopistosta. Tänä päivänä hän on Lontoon Covent Gardenin suosikki ja vierailee säännöllisesti Euroopan tärkeimmissä oopperataloissa kuten Baijerin, Wienin ja Berliinin valtionoopperoissa, Pariisin, Frankfurtin ja Zürichin oopperoissa. Yhdysvalloissa hän on Metropolitanin lisäksi vakiovieras San Franciscon, Seattlen, San Diegon ja Los Angelesin oopperoissa. Maltman viihtyy myös liedin parissa. Hän on vuoden 1997 Cardiffin laulukilpailujen liedpalkinnon voittaja.
Elgarin Gerontiuksen unen hienot kuoro-osuudet laulaa lahtelaisyleisölle tuttu kokoonpano, Dominante ja Murtosointu -kuorot.
Hannele Eklund