Suuria ja pieniä säveliä

Vuoden päästä syksyllä Sinfonia Lahden taiteellisena partnerina aloittava kapellimestari Hannu Lintu totesi nimitysuutisessaan, että suhteen tiivistäminen taitavan ja kunnianhimoisen orkesterin kanssa tuntui nyt luontevalta. Molemminpuolinen arvostus näkyy vaativassa ohjelmistossa.

Kapellimestari Hannu Lintu on erinomainen ohjelmien suunnittelija, joka nostaa esiin mielenkiintoisia näkökulmia ja teoksia. Hänen lokakuisessa konsertissaan siirrytään 1800-luvun lopun myöhäisromantiikasta 1900-luvun uusiin tyyleihin ja tekniikoihin tonaalisuutta hylkäämättä.

Konsertin avaa Johannes Brahmsin toinen pianokonsertto vuodelta 1881. Kun itsekriittisyydestään tunnetun säveltäjän teos kolmen vuoden sävellysprosessin jälkeen valmistui, hän kirjoitti luottoystävälleen Elisabeth von Herzogenbergille: ”Se on pikku pikku konserttoinen, jossa on pikku pikku scherzonen.” Brahmsilla oli hyvä huumorintaju. Orkesterille huomattavan vaativa vajaan tunnin mittainen teos saattaa olla laajin siihen asti koskaan kirjoitettu pianokonsertto.

1900-luvun tärkeimpiin saksalaissäveltäjiin ja musiikkiteoreetikkoihin kuulunut Paul Hindemith vastusti aikalaisensa Arnold Schönbergin 12-säveljärjestelmää kannattavaa koulukuntaa. Hindemith kirjoitti käyttömusiikkia jokapäiväisiin tilaisuuksiin, ja muotoili perinteisen tonaalisuuden laajentamiseen perustuvan harmonisen järjestelmän periaatteet. Hindemith oli Gebrauchsmusikin (käyttömusiikki) edelläkävijä. Tyylilaji viittaa tekniikaltaan ja tyyliltään yksinkertaiseen musiikkiin, joka ei vaadi virtuositeettia ja sopii vaikkapa taitavien amatöörien esitettäväksi.

Nobilissima Visione on hieno ja harvoin kuultu esimerkki Hindemithin sävelkielestä. Hänen alun perin Pyhän Franciscus Assisilaisen elämään perustuva balettinsa kantaesitettiin heinäkuussa 1938 Lontoossa ja siitä tehty kolmiosainen orkesterisarja saman vuoden syyskuussa Venetsiassa. Inspiraationsa teos sai Giotton kuuluisista freskoista Firenzen Pyhän ristin basilikassa.

Brahmsin ja Hindemithin väliin solahtaa mittasuhteiltaan ja luonteeltaan edellisistä poikkeava Einojuhani Rautavaaran toinen sinfonia. Teoksen valmistuessa 29-vuotias Rautavaara kirjoitti sinfoniastaan näin: ”Sinfonia intima (teoksen alkuperäinen otsake) on saanut nimensä kahdesta syystä: ensiksikin on orkesterin kokoonpano kamariorkesterimainen, siis intiimi, ja toiseksi on musiikin luonne subjektiivinen (ei musisoiva) ja ekspressiivinen (ei ’Gebrauchsmusik’).”

Rautavaara opiskeli 12-säveljärjestelmää, josta hän löysi itselleen sopivan tavan järjestää musiikillista materiaalia ja yhdistää teoksissaan modernin tekniikan romanttiseen harmoniamaailmaan. Vuonna 1984 Rautavaara kasvatti alun perin epäkäytännöllisen pienelle orkesterille kirjoitetun sinfonian soitinten lukumäärää, mutta säilytti kuitenkin teoksen intiimin ominaisluonteen.

Kovaa kansainvälistä uraa tekevän Kansallisoopperan ja -baletin ylikapellimestari Hannu Linnun tekemisen laatua arvostetaan maailmalla laajasti. Hänen kautensa Lissabonin Orquestra Gulbenkianin ylikapellimestarina käynnistyi syksyllä 2023 ja hän debytoi viime kaudella Berliinin filharmonikoiden, NHK- ja SWR sinfoniaorkestereiden johdossa. Uusintakutsujen joukossa ovat Bostonin ja Chicagon sinfoniaorkesterit, Genevessä toimiva Orchestre de la Suisse Romande, Minnesotan orkesteri ja Italian yleisradioyhtiö RAI:n sinfoniaorkesteri.

Brahmsin pianokonserton solistina Lahdessa soittaa moninkertaisesti palkittu ja maailman arvostetuimpien orkestereiden solistina säännöllisesti vieraileva Alessio Bax. Italian Barista kotoisin oleva Bax valmistui 14-vuotiaana kotikaupunkinsa konservatoriosta ja jatkoi opintojaan aluksi Euroopassa, kunnes muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1994. Lukuisia äänitteitä julkaisseen Baxin Brahms-levy sai ilmestyessään Gramophone-lehden kriitikon valinta -tunnustuksen. 

Hannele Eklund

To 17.10.2024 klo 18.30 Sibeliustalo
BAX & BRAHMS

HANNU LINTU, kapellimestari
ALESSIO BAX, piano

Johannes Brahms: Pianokonsertto nro 2
Einojuhani Rautavaara: Sinfonia nro 2 ”Sinfonia intima”
Paul Hindemith: Nobilissima Visione

Klo 17.30 Johdatus konserttiin / Hannu Lintu ja Maija Kylkilahti