Näkemiin, Dalia!

Dalia Stasevskan kausi Sinfonia Lahden ylikapellimestarina päättyy toukokuussa. Hänen kädenjälkensä orkesterin ohjelmissa on ollut selkeä ja vahva.

Kukin ylikapellimestari tuo orkesterinsa ohjelmistoon tärkeinä pitämiään teoksia. Ohjelmistojen linjaukset antavat hyvän kuvan ylikapellimestarin taiteellisesta ajattelusta ja persoonasta. Dalia Stasevskan kaudella naiset säveltäjinä, solisteina ja kapellimestareina ovat tehneet näyttävän esiinmarssin Sinfonia Lahden ohjelmissa. Hän on erehtymättömällä vaistollaan tutustuttanut yleisön mielenkiintoisiin naissäveltäjiin eri aikakausilta ja eri puolilta maailmaa, Pohjoismaista aina Yhdysvaltoihin.

Kuluneiden neljän vuoden aikana Stasevska on myös entisestään vakiinnuttanut asemaansa kansainvälisesti kysyttynä ja arvostettuna kapellimestarina. Hän debytoi BBC:n Proms-festivaaleilla vuonna 2019, jolloin hänet nimitettiin BBC:n sinfoniaorkesterin päävierailijaksi. Hän johti orkesteria maailman suurimman musiikkijuhlan, Edinburghin kansainvälisen musiikkifestivaalin avajaisissa 2021. Hänen päävierailijasopimustaan on juuri jatkettu vuoteen 2027 asti. Hän on vieraillut New Yorkin ja Los Angelesin filharmonikoiden ja Bostonin sinfoniaorkesterin kaltaisten huippuorkestereiden kapellimestarina. Hänen nimensä on noussut esiin merkittävien orkestereiden ylikapellimestarispekulaatioissa, mikä kertoo hänen nauttimastaan arvostuksesta maailmalla. Hänet on myös palkittu Prinsessa Olgan Ritarikunnan III luokan kunniamerkillä merkittävästä henkilökohtaisesta työstä Ukrainan hyväksi.

Eräänlaisena ylikapellimestarin testamenttina Sinfonia Lahdelle voi pitää Stasevskan ideaa säveltäjä Helvi Leiviskän (1902–1982) sinfoniatuotannon levyttämisestä. Leiviskän teoksia on ylimalkaan levytetty hyvin vähän, siksi tallenteiden tekeminen hänen musiikistaan on erityisen tärkeää. Hankkeen ensimmäiselle, jo ilmestyneelle levylle on tallennettu Leiviskän toisen sinfonian lisäksi Sinfonia brevis ja orkesterisarja nro 2. Ensimmäinen ja kolmas sinfonia sekä kansanmusiikkisarja ovat hankkeen toisella levyllä.

Suuret orkesteriteokset ovat niin ikään kuuluneet Dalia Stasevskan ohjelmistoihin läpi koko hänen kautensa. Ohjelmissa on ollut suuria merkkiteoksia Mahlerista Beethoveniin ja kuoro-orkesteriteoksia Kullervosta Carmina Buranaan. Myös yhteistyökonsertit ovat kuuluneet Stasevskan kausiin. Kuluvan kauden syksy käynnistyi näyttävästi yhteiskonserteilla Tapiola Sinfoniettan kanssa Lahdessa ja Espoossa. Stasevska päättää nelivuotiskautensa ylikapellimestarina Tampereen Oopperan ja Tampere-talon kanssa yhteistyönä toteutettavalla Giuseppe Verdin Requiemillä, jonka kuoro-osuudet laulaa Tampereen Oopperan kuoro. Suurteoksen neljä solistia, sopraano Marjukka Tepponen, mezzosopraano Tuija Knihtilä, tenori Peter Lodahl ja basso Matti Turunen ovat paitsi kansainvälisillä oopperanäyttämöillä uraa tekeviä solisteja, myös kokeneita oratoriolaulajia.

Vuonna 1874 kantaesitetty Requiem on sävelletty italialaisen filosofi Alessandro Manzonin muistolle. Manzoni oli Italialle yhtä tärkeä kuin Goethe Saksalle: hän oli maan kirjallinen sielu. Manzonin kuolemaa toukokuussa 1873 suri koko Italia. Verdi halusi kirjoittaa teoksen Manzonin muistoksi ja myös johtaa sen itse. Katolista messukaavaa noudattava Requiem kantaesitettiin Manzonin kuoleman ensimmäisenä vuosipäivänä suuren suosion saattelemana Milanon Pyhän Markuksen kirkossa.

Requiem on Verdin muista kuin oopperanäyttämöille tarkoitetuista teoksista laajamittaisin. Se on suuri draama, joka on löytänyt parhaan paikkansa juuri konserttisaleissa, ja sopii erinomaisesti Dalia Stasevskan komean kauden päätösteokseksi. Se esitetään myös Sinfonia Lahden vierailuesityksenä Tampere-talossa heti Lahden esityksen jälkeen. Dalia Stasevska on ansainnut paikkansa orkesterin historiassa, ja hänet tullaan varmasti näkemään Sibeliustalon lavalla tulevaisuudessakin.  Siis näkemiin, Dalia!

Hannele Eklund