Ensikertalaisena konserttiin – tervetuloa Sibeliustaloon!

Koe sinfoniaorkesterin loihtima elävän musiikin voima! Uteliaisuus ja avoin mieli ovat avaimia uuden musiikin kohtaamiseen. Vaikka säveltäjä tai teos ei olisi ennakkoon tuttu, luvassa voi olla yllättäviä elämyksiä, joiden muisto kulkee mukana pitkään.

Liput Lippu.fistä

Sinfonia Lahden liput ovat myynnissä Lippu.fi:n myyntikanavissa.

Lippu.fi-myyntipiste Sibeliustalossa on avoinna tiistaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 11–14 sekä torstaisin kello 11–19. Mikäli konserttipäivä on muu kuin torstai, ovimyynti avautuu tuntia ennen konserttia.

Yli 1200 paikkaa mistä valita – löydä suosikkisi kokeilemalla

Sibeliustalon 1229-paikkainen Pääsali on tullut tunnetuksi yhtenä Suomen parhaiten soivista konserttisaleista. The Guardian nosti salin 2015 maailman kymmenen parhaan joukkoon ja Wall Street Journal samana vuonna yhdeksi Euroopan viidestä parhaasta.

Parhaat paikat ovat makuasia, johon hinnoittelun porrastus näyttää suuntaa. Toiset ovat vannoutuneita permannon faneja, toiset tahtovat seurata konsertteja mieluummin parvelta. Urkuparven edullisemmilta paikoilta pääsee seuraamaan kapellimestarin otteita ja muusikoiden työskentelyä lähietäisyydeltä.

Salikartat löytyvät sisäänkäyntien lähettyviltä.

Käsiohjelma

Tyypillisesti sinfoniakonsertti kestää noin kaksi tuntia ja ohjelmakokonaisuus rakentuu perinteisesti kolmesta sävellyksestä:

  1. alkusoitosta (tai muusta yksiosaisesta teoksesta)
  2. solistiteoksesta (konsertto)
  3. väliaikaa seuraavasta laajasta orkesteriteoksesta (sinfonia)

Teoksiin ja vierailijoihin voi tutusua maksuttomasta käsiohjelmasta joko diginä tai printtinä. Painettuja käsiohjelmia on jaossa Metsähallissa ja verkkolehti on luettavissa orkesterin sivuilla jo hyvissä ajoin ennen konserttia.

Viihdekonserteissa ei yleensä ole käsiohjelmaa ja tietoa ohjelmasta löytyy orkesterin verkkosivuilta.

Sujuvasti Sibeliustalolle

Konserttiin on helppo saapua jalkaisin, omalla autolla, bussilla, sähköavusteisilla Mankeli-kaupunkipyörillä tai sulan veden aikana jopa omalla veneellä. Konsertin päätyttyä talon edustalla on takseja valmiina odottamassa. 

Pysäköinti satama-alueella ja Sibeliustalon edustalla olevalla hiekkakentällä on maksullista kello 8-18 välisenä aikana.

Bussilinja 3 ajaa Sibeliustalolle torin kautta (Vapaudenkadun puoleinen D-pysäkki). Kyydistä voi jäädä tai siihen nousta aivan Sibeliustalon kohdalla. Junalla saapuva voi hypätä kyytiin Matkakeskuksessa.

Saavu ajoissa

Tule ajoissa paikalle. Myöhästyneet ohjataan paikoilleen vasta jo soimassa olleen teoksen päätyttyä, aplodien aikana.

Esteettömyys

Pyörätuolilla liikkuville on varattu paikkoja pääsalin permannon riviltä 23. Pyörätuolin käytöstä on hyvä ilmoittaa jo lippuja varattaessa. Saattaja pääsee mukaan veloituksetta. Kulku paikoille onnistuu oikeanpuoleisessa kaikukammiossa sijaitsevalla hissillä.  

Kuulorajoitteisia varten pääsaliin on asennettu induktiosilmukka, lippukassalle palvelupistesilmukka. Sisämuurin vierestä salin kohdalta löytyy kolme invatunnuksella varustettua pysäköintipaikkaa.

Päällysvaatteet naulakkoon

Päällysvaatteita ei saa viedä saliin. Eteispalvelu aukeaa tuntia ennen konserttia. Eteispalvelumaksu on 3 € / henkilö (maksu ensisijaisesti kortilla).

Alle 7-vuotiaiden päällysvaatteista ei peritä maksua.

Rennosti tai parempaan panostaen

Smart casual -tyyppinen pukeutuminen sopii erinomaisesti konserttisaliin. Vai tekeekö mielesi panostaa pukuun – siitä vain! Rennommat farkut ja t-paitakaan eivät ole nykyisin konserteissa asia, johon kiinnitettäisiin huomiota.

Hiljaisuus nostaa musiikin siivilleen

Klassisen musiikin laaja dynamiikka ulottuu hyvin hiljaisista jaksoista vaskien ja lyömäsoitinten pauhuun. Tilanne on hyvin toinen kuin esimerkiksi rock-konserteissa, joissa äänentoisto peittää alleen yleisön äänet. Siksi sinfoniakonsertissa musiikille annetaan aina häiriötön mahdollisuus tavoittaa kuulijat eri puolilla salia.  

Kuulijat istuvat aplodien välillä hiljaa eivätkä aiheuta muullakaan toiminnallaan häiriötä sen paremmin esiintyjille kuin muille yleisön jäsenille. Rento keskittyneisyys on omiaan myös usein pitkien musiikillisten kaarien seuraamiseen.

Aplodit oikeaan aikaan

Aplodit ovat osa konsertin vakiintunutta koreografiaa. Lahdessa niillä on tapana toivottaa tervetulleeksi lavalle ensin orkesterin jäsenet, seuraavaksi konserttimestari ja sitten kapellimestari. 

Aplodit kuuluvat asiaan myös kunkin teoksen lopussa kapellimestarin laskettua kätensä. Uusien konserttikävijöiden on hyvä seurata vakiokävijöiden esimerkkiä. Vaikka musiikki taukoaa vaikkapa kolmiosaisen konserton osien välissä, taputukset teoksen keskellä koettaisiin häiriöksi musiikin kehkeytymisen kannalta.

Vinkki! Tarkista teososien määrä etukäteen käsiohjelmasta.

Kuvata saa kiitoksissa

Älypuhelimet ovat tulleet jäädäkseen myös konserttisaleihin. Kuvien ja lyhyiden videoiden jakaminen sosiaalisessa mediassa aplodeista on sallittu. Itse konsertin kuvaaminen on kielletty.

Huomioi kuvatessa muut konserttivieraat ja pidä puhelin hiljaisena.

Tulethan tuoksutta

Lahden kaupungin Tulethan tuoksutta -periaatteen tavoitteena on vähentää tuoksuyliherkille ja allergisille henkilöille voimakkaista tuoksuista aiheutuvia oireita. Tulemalla tuoksutta konserttiin osoitat huomaavaisuutta tuoksuyliherkkiä kohtaan. Kiitos, kun huomioit muut konserttivieraat!

Kahvia tai kuohuvaa – tilaa väliaikatarjoilut ennakkoon

Väliajalla Sibeliustalossa on mahdollista nautiskella herkkuja. Talossa palvelevat Ravintola Lastu ja Tuohi-baari.

Sujuvoita väliaikakokemuksesi tilaamalla ja maksamalla tarjoilut etukäteen verkkokaupassa tai mobiilisovelluksella. Huomaa, että verkkokauppatilaukset sulkeutuvat 10 tuntia ennen konserttia, poikkeuksena päiväkonsertit, jotka sulkeutuvat edellisenä päivänä klo 12.00.

Vinkki! Nauti Lastun lounas päiväkonserttien yhteydessä.