Orkesterin Hei, me sävelletään! -musiikkikasvatusprojekti juhlii 30. toimintavuotta
Sinfonia Lahden Hei, me sävelletään -yleisötyömuoto täyttää 30 vuotta, kun tänä keväänä tulee kuluneeksi 30 vuotta ensimmäisestä Hei, me sävelletään -projektista. Vuosien aikana toimintaan on osallistunut noin 180 ryhmää ja 4200 lasta. Juhlaprojektin päätöskonsertti järjestetään tiistaina 6.5.2025 kello 17 alkaen.
Hei, me sävelletään! on luovaa musiikkikasvatusta, jossa lapset ja nuoret yhdessä orkesterin muusikoiden kanssa säveltävät pienen teoksen muusikoiden kouluilla vetämissä sävellystyöpajoissa. Ryhmän oma sävellys perustuu orkesterin ohjelmistossa olevaan kantateokseen.
Projektin lopuksi valmis sävellys esitetään päätöskonsertissa Sibeliustalossa työpajaan osallistuneiden läheisille. Päätöskonsertissa Sinfonia Lahti esittää kantateoksen, johon lasten ja nuorten omat sävellykset pohjaavat. Päätöskonsertin jälkeen muusikot käyvät vielä luokassa antamassa kunniakirjat osallistuneille.
30-vuotisjuhlaprojektin kantateos on Einojuhani Rautavaaran Cantus Arcticus. Juhlaprojektin päätöskonsertti järjestetään tiistaina 6.5.2025 kello 17 alkaen ja siihen on vapaa pääsy. Päätöskonsertissa esiintyvät ryhmät tulevat orkesterin kummipäiväkodista Ruoriniemestä sekä Kivimaan kummikoulusta. Kantateoksessa Sinfonia Lahtea johtaa József Hárs.
Sinfonia Lahti aloitti Hei, me sävelletään! -toiminnan vuonna 1995. Tähän mennessä toimintaan on osallistunut 180 eri ryhmää ja 4200 lasta.
”Tekeminen perustuu siihen, että lasten ja nuorten soittaminen on harkittua, ei sattumanvaraista”, kuvailee työskentelyä vuosia projektissa ohjaaja toiminut orkesterin sellisti Ilkka Uurtimo.
Hei, me sävelletään! sai alkunsa Sibelius-Akatemian ja London Sinfoniettan järjestämästä koulutuksesta, jonka mallia sovellettiin Suomeen sopivaksi. Useammat suomalaiset orkesterit olivat mukana koulutuksessa, mutta ainoastaan Lahdessa siitä tuli pysyvä yleisötyömuoto.
”Projektissa on mahdollista saavuttaa meille kaikille niin tärkeitä onnistumisen tunteita.”
Ilkka uurtimo
Projekti on vuosien aikana saanut valtavasti myönteistä palautetta niin osallistuvilta kuin kotiväeltä.
”Projektin kautta synnytämme näille pienille lapsille ja heidän vanhemmilleen vahvan kontaktin orkesteriin”, Uurtimo sanoo.
Projektiin osallistuminen ei edellytä musiikillista osaamista lapsilta tai opettajalta.
”Projektissa on mahdollista saavuttaa meille kaikille niin tärkeitä onnistumisen tunteita. Positiivisia kokemuksia voivat saada myös ne lapset, jotka eivät niitä ehkä oppiaineissa saa”, Uurtimo summaa.