Lintujen ja ihmisten ääniä
Sinfonia Lahden toukokuu käynnistyy suomalaissävelin. Kapellimestari Hannu Linnun johtamassa konsertissa ensimmäisinä ääneen pääsevät pohjoiset linnut.
Sinfonia Lahti levyttää lähivuosina kaikki Einojuhani Rautavaaran kahdeksan sinfoniaa. Niistä ensimmäinen ja kuudes kuullaan Hannu Linnun johtamissa tulevan syksyn ja kevään 2026 kausikonserteissa. Johdantona tulevaan, toukokuisen konsertin avaa Rautavaaran eniten soitettu ja uuden suomalaisen musiikin kansainvälisesti tunnetuimpiin kuuluva orkesteriteos Cantus Arcticus.
Oulun yliopiston ensimmäiseen promootioon sävelletty Cantus Arcticus on konsertto linnuille ja orkesterille. Sen äänimateriaalina käytetyt arktiset linnunäänet Rautavaara nauhoitti hyvin tuntemallaan Liminganlahdella lintujen syysmuuton aikaan. Lisäksi hän tutki Yleisradion nauhaston tehostearkiston, josta löysi täydennystä omille äänityksilleen. Vuonna 1972 valmistuneen teoksen ensimmäisen osan Suo esitysohjeeksi Rautavaara merkitsi ”ajattele syksyä ja Tšaikovskia”. Säveltäjä Kalevi Ahon mukaan ”sen aikana tapahtuu lintujen ensimmäinen sisääntulo, joka tuntuu poistavan kaikki seinät kuuntelutilasta.”
Gramophone on arvostettu ja ympäri maailman seurattu britannialainen äänilevylehti, joka palkitsee vuosittain ansiokkaita äänitteitä eri kategorioissa. Radion sinfoniaorkesterin levytys Lotta Wennäkosken teoksista palkittiin vuoden 2023 nykymusiikkikategoriassa. Wennäkosken kansainvälinen tunnettuus on ollut hyvällä mallilla jo pitkään, tämänkaltaiset palkinnot kasvattavat sitä entisestään. Palkintovuoteen sijoittui myös nyt Lahdessa kuultavan Prosoidia -viulukonserton kantaesitys. BBC Radio 3:n, ruotsalaisen Norrlandsoperan ja Sinfonia Lahden yhteistilauksena valmistunut teos on kirjoitettu kansainväliselle huippuviulisti Ilja Gringoltsille. BBC:n sinfoniaorkesteri ensiesitti teoksen Lontoon Barbican Hallissa marraskuussa 2023, heti Wennäkosken Gramophone-palkinnon julkistuksen jälkeen. Nyt teos kuullaan ensi kertaa Suomessa, solistina myös tässä esityksessä Gringolts.
Konserton nimi Prosoidia on alkuperäinen kreikkalainen muoto sanasta prosodia, joka viittaa puhutun puheen musiikillisiin ominaisuuksiin, kuten rytmiin, äänen korkeuteen, korostuksiin ja taukoihin. ”Onko musiikki siis itse asiassa prosodiaa eli puhetta ilman semanttista ulottuvuutta”, kertoo Wennäkoski pohtineensa sävellyksensä peruslähtökohtana. Sävellyksen luonnostelu käynnistyi pian Venäjän hyökättyä Ukrainaan keväällä 2022. Tilanteen lohduttomuus sai Lotta Wennäkosken valitsemaan teoksen motoksi venäläisen Marina Tsvetajevan kirjoittaman pasifistisen repliikin, jonka hän kirjoitti vuonna 1915, ensimmäisen maailmansodan riehuessa: ”Ihmisten ei tarvitse taistella missään päin maailmaa. Katsokaa – on ilta, katsokaa, on melkein yö: Mitä sanottavaa sinulla on, oi runoilija, kenraali, rakastaja?” Kolmiosaisen teoksen viimeisen osan Wennäkoski on omistanut vuonna 2023 kuolleen opettajansa Kaija Saariahon muistolle.
Jos tämän konsertin avaavaa teosta voi pitää johdantona tulevan kauden teemoihin, niin päätösteoksena kuultava Jean Sibeliuksen Lemminkäinen käy vähintään nyökkäyksestä seuraavan Sibelius-festivaalin suuntaan. Ohjelmistoltaan uudistuva festivaali tuo Sibeliuksen rinnalle myös muita säveltäjiä, joilla on yhteys festivaalin nimikkosäveltäjään. Rautavaaran teoksen toisessa osassa voi aavistaa etäisen muistuman Sibeliuksen Tuonelan joutsenesta. Muuttoa tekevät kurjet kuuluvat molempien musiikissa.
Hannele Eklund
TO 8.5.2025 KLO 18.30 SIBELIUSTALO
LEMMINKÄINEN
HANNU LINTU, kapellimestari (muutos 8.1.2025)
ILJA GRINGOLTS, viulu
Einojuhani Rautavaara: Cantus Arcticus (muutos 8.1.2025)
Lotta Wennäkoski: Viulukonsertto ”Prosoidia” (Suomen ensi-esitys)
Jean Sibelius: Lemminkäis-sarja