Nuoret tähdet ja ajattomat klassikot
Kun kaksi alansa kansainvälistä nuorta tähteä ottaa ohjelmistoonsa yleisön suursuosikit, voi odottaa todella hienoa iltaa.
Kanadalainen sellisti Luka Coetzee kuuluu niihin nuoriin solisteihin, joiden uran nousukiito on alkanut varhain, mutta niin alkoi ammattiin valmistautuminenkin. Nyt kaksikymmenvuotias muusikko aloitti selloon tutustumisen jo vuoden vanhana ja säännölliset piano-opinnot kolmevuotiaana. Kansainvälisille areenoille hänet saattelivat voitot Johansen-kilpailussa Washingtonissa ja Pablo Casals -kilpailussa Espanjassa vuonna 2022 sekä Paulon sellokilpailussa Helsingissä vuonna 2023. Kaikki merkittäviä kansainvälisiä kisoja.
Kymmenen suomalaista konserttijärjestäjää lupasi tarjota Paulon kilpailun voittajalle esiintymismahdollisuuden. Sinfonia Lahti oli näistä yksi, ja saa nyt tuoreeltaan Coetzeen vieraakseen syyskuun 19. päivän konserttiin.
Luka Coetzeen sukunimi on kirjallisuuden ystäville tuttu. Eteläafrikkalainen Nobel-palkittu kirjailija J. M. Coetzee on hänen etäinen sukulaisensa. Luka Coetzeen vanhemmat ovat kotoisin Etelä-Afrikasta, mutta tytär Luka on syntynyt Kanadassa. Luka aloitti soitto-opintonsa vanhempiensa ohjauksessa kotona. Opiskelu jatkui sittemmin Calgaryssä, josta hän muutti Saksan Weimariin jatkamaan opintojaan Franz Liszt -musiikkikorkeakoulussa. Merkittävät kansainväliset kilpailut ovat olleet hyvä tapa oppia ja kartuttaa omaa ohjelmistoa suurilla orkesteriteoksilla.
Dmitri Šostakovitš sävelsi paljon, ja mieluiten henkilökohtaisesti tuntemilleen muusikoille kuten sellisti Mstislav Rostropovitšlle, joka oli säveltäjän ystävä opiskeluajoilta Moskovan konservatoriossa. Rostropovitš oli 32-vuotias tähti kantaesittäessään ystävänsä virtuoosisen konserton Leningradin konservatorion suuressa salissa lokakuussa 1959. Yhtenä sellokirjallisuuden vaativimmista teoksista pidetty konsertto nousi suureen suosioon, jonka se on myös säilyttänyt.
Kovaa vauhtia etenevä ura on yhteistä illan norjalaiselle kapellimestari Tabita Berglundille ja hänen solistilleen. Myös soolosoitin on yhdistävä tekijä. Berglund on valmistunut maisteriksi Norjan musiikkiakatemiasta sellonsoitto pääaineenaan. Hän esiintyi säännöllisesti muun muassa Oslon ja Bergenin filharmonisten orkestereiden solistina, kunnes päätti keskittyä kapellimestariopintoihin vuonna 2015. Orkesterinjohdon maisterintutkinnon hän teki vuonna 2019.
Berglund on Detroitin sinfoniaorkesterin päävierailija ja aloittaa ensi kaudella vastaavassa tehtävässä Dresdenin filharmonisessa orkesterissa. Hänen allakkaansa täyttävät debyytit ja uudelleen kutsut kansainvälisesti arvostetuissa orkestereissa kuten Dallasin sinfoniaorkesteri, Ruotsin Radion sinfoniaorkesteri, Birminghamin kaupunginorkesteri, BBC Skotlannin sinfoniaorkesteri.
Konserttinsa Lahdessa Tabita Berglund avaa varsinaisella suursuosikilla. Edvard Griegin musiikista Henrik Ibsenin näytelmään Peer Gynt on tehty kaksi orkesterisarjaa, joista ensimmäinen on koottu näytelmän osista. Aamutunnelma, Åsen kuolema, Anitran tanssi ja Vuorenkuninkaan luolassa ovat täydellinen hittikimara. Konsertin päättävä Antonín Dvořákin seitsemäs sinfonia sinetöi ohjelman, joka ei jätä toivomisen varaa. Dvořákin elämäkerran kirjoittanut John Clapham on todennut, että tässä sinfoniassa on enemmän dramaattista voimaa, syvempää tunnetta ja laajaa näkemystä kuin missään muussa Dvořákin tätä aiemmin säveltämässä teoksessa. Lontoon filharmonisen seuran tilaama sinfonia kantaesitettiin Lontoossa huhtikuussa 1885.
To 19.9.2024 klo 18.30 Sibeliustalo
AJATTOMAT KLASSIKOT
TABITA BERGLUND, kapellimestari
LUKA COETZEE, sello
Edvard Grieg: Peer Gynt -sarja nro 1
Dmitri Šostakovitš: Sellokonsertto nro 1
Antonín Dvořák: Sinfonia nro 7