Paljon onnea, Suosio!
Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n 60. valtakunnalliset orkesteripäivät vietetään Lahdessa 6.–8.5.2025.
Kun Suomen Sinfoniaorkesterit ry (Suosio) vuonna 1965 perustettiin Lahdessa, ammattimainen orkesteritoiminta oli maassamme vasta taipaleensa alussa. Amatöörivoimin toimivia orkestereita ja yhtyeitä oli ympäri maata ollut jo 1500-luvulta lähtien, mutta vielä 1960-luvun alussa ammattiorkestereita oli vain neljä. Yleisen koululaitoksen ulkopuolella annettu musiikkiopetus oli Suomessa käynnistynyt 1700-luvun lopussa, 1960-luvulle tultaessa muusikoita koulutettiin 28 musiikkioppilaitoksessa. Oli korkea aika luoda raamit ammattimaiselle orkesteriverkostolle.
Heti ensimmäisenä toimintavuotenaan Suosio sai 18 jäsentä. Seuraavien kymmenen vuoden aikana jäsenmäärä kohosi jo 29:ään. Suomalaisen orkesterimusiikin tukemisen lisäksi Suosion keskeisiä tavoitteita olivat orkesterihenkilökunnan koulutus, nuottikirjaston perustaminen, orkestereiden valtionavun perusteiden vakiinnuttaminen ja kustannusten yhdenmukaistaminen.
Yhdistykseen jäseneksi pääsy on tunnustus orkesterin ammattimaisesta toiminnasta, riippumatta orkesterin koosta tai taustayhteisöstä. Esimerkiksi käy vaikkapa yhdistyksen ylläpitämä Hyvinkään orkesteri, josta yli 50 vuotta Hyvinkään Orkesteri ry:n puheenjohtajana toimineen Risto Ivarsin johdolla tuli Suosion jäsen jo vuonna 1974. ”Mikä kaupunki se on, jolla ei ole kaupungintaloa, passipoliisia ja orkesteria”, myhäilee Ivars, joka toimi pitkään myös orkesterin viulistina.
Suosio toimii orkestereiden yhteiskunnallisena äänenä. Tärkeä työkalu on orkesteritoiminnan monipuolinen tilastoiminen. Sen ansiosta tiedämme, että vuonna 2023 yhdistyksen kaikkiaan 33 jäsenorganisaatiota työllistivät 1 030 päätoimista ja yli 3 000 sivutoimista ammattimuusikkoa. Niiden konsertit keräsivät konserttisaleihin reilusti yli miljoona kuulijaa.
Vaikka Suosio on ennen kaikkea suomalaisen orkesterilaitoksen yhteistyöelin, sillä on myös suuri merkitys yhteisönä. Muusikoilla on oma liittonsa, sen sijaan intendenteille ja muulle orkesterihallinnolle Suosio on tukea tarjoava olkapää. Kuka voisi paremmin ymmärtää vaativaa asiantuntijaorganisaatiota johtavan intendentin ammatillisia arkimurheita kuin orkesteripäivillä tavattu toinen intendentti? Suosion vuosittaisten tapahtumien virallisen ohjelman rinnalla käytäväpuheissa, lounailla ja kahvipöydissä on ideoitu ja pohjustettu lukemattomia orkesterityön kehityshankkeita.
Suosion historian pitkäaikaisin puheenjohtaja, säveltäjä Kalevi Aho piti 19 vuoden aikana useita palavia puheita orkesterilaitoksen puolesta orkesteripäivien avauksina. Vuoden 2016 puheessaan hän totesi: ”Kulttuurilaitokset ovat yhteiskunnallisissa murrostilanteissa äärimmäisen tärkeitä maallemme. Ne voivat toimia kriittisinä ääninä tai ylipäätään poliittisista suhdanteista riippumattomina henkireikinä ihmisille.” Tätä työtä Suomen Sinfoniaorkesterit on vaalinut jo 60 vuotta.
Hannele Eklund