Suurten juhlien kausi

Kaudella 2024/2025 juhlitaan 75-vuotiasta Sinfonia Lahtea ja 25-vuotiasta Sibeliustaloa. Kausi on myös Dalia Stasevskan viimeinen ylikapellimestarina. Hänen kädenjälkensä orkesterin ohjelmistossa on ollut vahva. Aivan uutta tällä kaudella on konserttien alkuajan muuttuminen.

”Sibeliuksen seitsemän sinfonian johtaminen perättäisinä päivinä on matka, johon olen valmistautunut vuosia”, toteaa Dalia Stasevska tämän vuoden Sibelius-festivaalin ohjelmasta. Ohjelmassa on Stasevskalle aiemmilta festivaaleilta tutut elementit: sinfonioiden lisäksi runolauluilla muistetaan säveltäjän häämatkaa Karjalaan ja annetaan puheenvuoro Aino Sibeliukselle. Vierailukonsertin Lahteen tekee Radion sinfoniaorkesteri, jonka sarjaan Helsingin Musiikkitalossa Sinfonia Lahti puolestaan tekee vastavierailun keväällä 2025.

Yhteistyötä tehdään myös Tapiola Sinfoniettan kanssa. Peräkkäisinä päivinä Lahdessa ja Tapiolassa kuullaan Mahlerin 1. sinfonia, jonka orkesterivahvuuteen kuuluu muun muassa seitsemän käyrätorvensoittajaa ja kahdet patarummut. Orkesteriyhteistyötä yli genrerajojen tehdään Apulanta-yhtyeen kanssa lokakuussa Tampereella.

Entiset ylikapellimestarit Okko Kamu, Osmo Vänskä ja Dima Slobodeniouk sekä vuosien 2020–2023 päävierailija Anja Bihlmaier ovat itseoikeutettuja vierailijoita. ”Olemme erityisen iloisia, että yhteistyö entisten ylikapellimestareiden sekä päävierailijan kanssa jatkuu aktiivisena, ja he kaikki vierailevat juhlakautemme aikana,” iloitsee orkesterin intendentti Maija Kylkilahti.

KONSERTIT ALKAVAT AIEMMIN

Sinfonia Lahti astuu juhlakautensa kunniaksi uuteen aikaan, kun sen konserttien alkamisaika muuttuu. Kaudella 2024–2025 siirrytään yleisökyselyn perusteella tehtyyn muutokseen: konsertit alkavat puolta tuntia nykyistä aiemmin, klo 18.30. Yleisön mielipidettä muutoksesta seurataan, jos palaute on myönteistä, käytäntö muutetaan pysyväksi.

HERKUTTELUA MUSIIKILLA

Sinfonia Lahden juhlakauden ohjelmistokakku on sanalla sanoen herkullinen. Vanhan musiikin kansainvälisiin huippuihin lukeutuva kapellimestari Masaaki Suzuki tekee paluuvierailun Lahteen lokakuussa. Odotettavissa on huikea sukellus Bachin, Haydnin ja Mendelssohnin musiikkiin.

Aaron Coplandin vaikuttava Fanfare for the Common Man soi ikimuistoisesti Yhdysvaltojen entisen presidentin Barack Obaman virkaanastujaisissa. Nyt se saa rinnalleen Joan Towerin teoksen Fanfare for the Uncommon Woman. Molemmat teokset on sävelletty puhaltajille ja lyömäsoittajille. Samassa konsertissa kuullaan elokuvasäveltäjä John Williamsin klassista perinnettä noudattava upea tuubakonsertto. Niin ikään elokuva- ja näyttämömusiikistaan tunnetun Philip Glassin suosituimpiin teoksiin kuuluva viulukonsertto (1987) saa säkenöivän tulkinnan norjalaisen viulistikomeetta Mari Samuelsenin tulkintana.

Uuden äänimaiseman Tove Janssonin visuaaliseen maailmaan toteuttaneen Lauri Porran meditatiivinen Seasons of Moominvalley tuudittaa kuulijat Muumien maailmaan. ”Janssonin Muumeista on tehty useita erilaisia animaatioversioita, mutta koskaan aiemmin niissä ei ole käytetty hänen upeita alkuperäisiä piirroksiaan”, kertoo Moomin Characters Oy:n musiikillisena neuvonantajana vuodesta 2021 toiminut Porra. Carlos da Cruzin toteuttama kuvien animointi ei etene elokuvien tavoin vauhdikkaasti tai kokonaista tarinaa kertoen, vaan liikkeiltään pieninä otteina Muumilaakson vuodenkierrosta.

Maaliskuussa 75-vuotiasta orkesteria ja sen 25-vuotiasta kotisalia juhlitaan näyttävästi. Konsertin avaa Sauli Zinovjevin an adagio, jonka jälkeen kuullaan Kaija Saariahon viimeiseksi jäänyt teos, trumpettikonsertto HUSH. Juhlan huipentavat Sibeliuksen Kullervo ja Ylioppilaskunnan Laulajat.

Pääsiäisen viettoon siirrytään Peter Whelanin johtaman hiljaisen viikon konsertissa, jonka ohjelmassa on Mozartin Requiem. Lisää upeaa kuorosointia kuullaan Dalia Stasevskan ylikapellimestarikauden päätöskonsertissa, jonka ohjelmaksi hän on valinnut Giuseppe Verdin suurteoksen Messa da Requiem.

NÄKYVÄT NAISET

Stasevskan kaudella Sinfonia Lahden ohjelmissa naisten säveltämä musiikki on saanut ansiokkaasti ja aiheellisesti tilaa. Tämän kauden konserteissa kuullaan islantilaisen Anna Thorvaldsdottirin, amerikkalaisten Joan Towerin, Missy Mazzolin ja Sarah Gibsonin, britti Judith Weirin, ruotsalaisen Andrea Tarrodin,puolalaisen Grażyna Bacewiczin (1909–1969) sekä suomalaisten Iro Haarlan, Ida Mobergin (1859–1947) ja Lotta Wennäkosken teoksia, joista osa ensi kertaa Suomessa.  

KANSAINVÄLISIÄ SUOMALAISIA

Suomalainen musiikki-ihme nousee Sibeliustalon lavalle useissa Sinfonia Lahden konserteissa. Orkesterin omista riveistä solisteina soittavat tuubavirtuoosi Harri Lidsle ja klarinettitaiteilija Eeva Mäenluoma. Nuoren polven kansainvälisillä areenoilla kannuksensa hankkineita suomalaishuippuja edustavat Berliinin filharmonikoiden käyrätorvensoittaja Paula Ernesaks, trumpetisti Verneri Pohjola, viulistit Otto Antikainen ja Tami Pohjola, sellisti Senja Rummukainen ja alttoviulisti Lilli Maijala ja sopraano Aurora Marthens. Kokeneempia kollegoita edustavat sopraanot Marjukka Tepponen, Miina-Liisa Värelä ja Piia Komsi, mezzosopraanot Lilli Paasikivi ja Tuija Knihtilä, tenori Markus Nykänen, baritoni Ville Rusanen ja basso Matti Turunen. Aitoa Hollywood-säteilyä edustaa näyttelijä Alma Pöysti.

Sinfonia Lahden juhlavuonna orkesterin eteen astuu merkittävä määrä myös kotimaisia huippukapellimestareita. Syksyllä 2025 Sinfonia Lahden taiteellisena partnerina aloittava Hannu Lintu vierailee lokakuussa. Syyskauden vieraisiin kuuluvat myös pianisti-kapellimestari Olli Mustonen ja viulisti-kapellimestari Pekka Kuusisto. Nuorempia kollegoita edustavat Kasmir Uusitupa, Erkki Lasonpalo, Kristian Sallinen ja Sauli Saarinen.

TULEVAISUUDEN TÄHDET

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian orkesterinjohdon professori Sakari Oramo esittelee kapellimestariluokan tulevaisuuden tähdet tammikuun loppuun sijoittuvassa konsertissa. Konsertti on harvinaisen hieno tilaisuus nähdä uusien lupausten ensi askeleet vaativassa ammatissa. Ehkä joku heistä vakiinnuttaa paikkansa Sinfonia Lahden kapellimestarikorokkeella tulevalla vuosikymmenillä?

KOKO PERHEEN KONSERTTEJA JA HUIPPUVIIHDETTÄ

Sinfonia Lahti on aina pitänyt huolta ohjelmistonsa monipuolisuudesta ja elämysten tarjoamisesta kaikille musiikista kiinnostuneille. Juhlakaudella nuorimpia kuulijoita ilahdutetaan iki-ihanilla klassikoilla. Sergei Prokofjevin musiikkisatu Pekka ja susi on monen sukupolven kuulijalle portti klassisen musiikin maailmaan. Jouluajan uudeksi klassikoksi noussut Howard Blaken Lumiukko nähdään syyskauden päättävässä elokuvakonsertissa.

Kesäkauden jälkeen konserttisaliin palataan jälleen kunnon shown tahdissa. Lauluyhtye Rajaton ja kapellimestari Nick Davies takaavat luihin ja ytimiin menevän illan Queen-yhtyeen ikonisten rocknumeroiden parissa. Tampereen Nokia Arenan katsomo täyttyy ääriään myöten, kun Apulannan parasta tuotantoa kuullaan Sinfonia Lahden voimin. Lokakuun kaksi konserttia on täyteen varattu.