Tulevaisuuden tähdet

Sibelius-Akatemian kapellimestarikoulutusta voi hyvällä syyllä kutsua sekä legendaariseksi että kansainväliseksi huipuksi. Näytöt ovat vakuuttavia.

Suomesta on kautta vuosikymmenten tullut erinomaisia kapellimestareita, jotka menestyvät urallaan ja johtavat maailman vaativimpia orkestereita. Taideyliopiston Sibelius-Akatemian orkesterinjohdon pääaineopinnot houkuttelevat opiskelijoita ympäri maailmaa, eikä ihme. Tieto koulutuksen laadusta leviää tehokkaasti Akatemiasta ammattiuralle siirtyneiden menestyjien myötä. Ja listaahan riittää Esa-Pekka Salosesta Jukka-Pekka Sarasteeseen, Sakari Oramosta Susanna Mälkkiin ja edelleen Dahlia Stasevskasta Klaus Mäkelään, vain joitakin mainiten. Lyhytkin nimilista antaa aiheen puhua suomalaisesta kapellimestari-ihmeestä.

Sibelius-Akatemian legendaariselle ”kapuluokalle” pääsyyn on kova kilpailu. Pääaineopiskelijaksi hakevilta edellytetään monipuolisia solistisia ja teoreettisia valmiuksia sekä kokemusta yhteissoitosta. Erinomaisten opettajien lisäksi suomalainen koulutus erottautuu sillä, että opiskelijoiden tärkein työväline, oppilaitoksen harjoitusorkesteri, “kapubändi”, on opiskelijoiden käytettävissä keskimäärin kaksi kertaa viikossa. He saavat siis läpi opintojensa käytännön harjoitusta oikean orkesterin edessä.

Kapellimestariopintoihin kuuluva yhteistyö ammattiorkestereiden kanssa on niin ikään merkittävä etu Sibelius-Akatemian opiskelijoille. Orkesterinjohdon professori Sakari Oramo on omalla kaudellaan kasvattanut orkesteriyhteistyötä sekä määrällisesti että laadullisesti. ”Opiskelijat ovat päässeet työskentelemään orkesterin kanssa pidemmän kaaren harjoituksista konserttiin asti”, Oramo on todennut. Sinfonia Lahti on yksi Akatemian yhteistyökumppaneista, joita ovat myös Helsingin kaupunginorkesteri ja Radion sinfoniaorkesteri.

Tammikuussa Sinfonia Lahden kapellimestarina esittäytyy neljä Akatemian lahjakasta kapellimestariopiskelijaa. Heistä kaikilla on jo runsaasti kokemusta orkesterin johtamisesta, menestystä kilpailuissa ja aiempia kapellimestariopintoja arvostetuissa korkeakouluissa. Kaikkien ura on hyvällä alulla. Nämä nimet kannattaa painaa mieleen!

Liettualaissyntyinen Adomas Morkūnas-Budrys on hieno esimerkki nuoren polven laaja-alaisista kapellimestareista. Hänen kiinnostuksensa kohteet ulottuvat musiikista koripallon kautta ilmailuun. Adomas on äskettäin johtanut Kremerata Balticaa, Oulu Sinfoniaa, Sveitsin nuoriso-orkesteria ja Liettuan kansallista sinfoniaorkesteria. Hän on johtanut myös oopperatuotantoja. Ennen Suomeen tuloaan Adomas opiskeli Zürichin taideyliopistossa ja Norjan musiikkiakatemiassa. Hän on taitava pianisti, musiikin sovittaja ja tapahtumatuottaja. Adomas on myös innokas koripalloilija. Eri kielten opiskelusta pitävä Adomas suorittaa parhaillaan lentolupakirjaa.

Norjalainen Julie Røssland aloitti maisteriopintonsa Sibelius-Akatemian kapellimesteriluokalla vuonna 2023. Tätä ennen hän suoritti musiikin kandidaatin tutkinnon Stavangerin yliopistossa. Hän on vieraillut muun muassa Norjan ja Ruotsin radion sinfoniaorkestereiden sekä Tampere filharmonian johtajana ja tekee kapellimestaridebyytin tällä kaudella Stavangerin sinfoniaorkesterissa ja Kölnin Gürzenich-orkesterissa. Julie on muusikkotaustaltaan klarinetisti ja aloitti kapellimestariopintonsa vuonna 2017. Hänet on valittu Norjan lahjakkaiden nuorten orkesterinjohtajien Kapellimestarilupaus -mentorointiohjelmaan, minkä lisäksi hänet valittiin vuonna 2023 kansainvälisen Askonas-Holt -taiteilija-agentuurin kapellimestaristipendiaatiksi.

Ranskalaisen Vincent Siret’n tie muusikoksi alkoi varhain hänen isänsä pitämissä musiikkityöpajoissa. Hänen instrumenteikseen valikoituvat ensin nokkahuilu ja piano sekä laulu, jota hän harrasti kuoroissa läpi koulu- ja yliopistovuosiensa. Orkesterinjohdosta hän innostui 15-vuotiaana ja aloitti opintonsa 16-vuotiaana aluksi Luxembourgissa ja sitten Nancyssa. Opinnot jatkuivat sävellyksen ja musiikkitieteen parissa maineikkaassa Pariisin konservatoriossa. Vincent oli yksi kuudesta Kööpenhaminan Malko-akatemiaan vuonna 2022 valitusta kapellimestariopiskelijasta. Sieltä hänen matkansa jatkui Sibelius-Akatemian ”kapuluokalle”. Hän on johtanut useita amatööri- ja puoliammattilaisorkestereita kuten Polyteknikkojen orkesteria sekä ammattiorkestereita, joista mainittakoon Jyväskylä Sinfonia, Tampere Filharmonia ja Tanskan kansallinen sinfoniaorkesteri. Vincent on johtanut myös useita kuoroja. Keskeisen orkesterikirjallisuuden ohella häntä kiinnostaa Kaukoidän perinnemusiikki sekä baletti ja musikaalit.

Viulunsoiton kolmevuotiaana aloittaneen Kasmir Uusituvan opintopolku on kulkenut Itä-Helsingin Musiikkiopiston ja Sibelius-Akatemian nuoriso-osaston kautta ammattiopintoihin Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan, Pariisin Konservatorioon ja Sveitsin kansainväliseen Menuhin-akatemiaan. Kapellimestariopintonsa hän aloitti Sibelius-Akatemiassa vuonna 2021 puhallinkapellimestariluokan sivuaineopiskelijana ja siirtyi vuonna 2023 pääaineopintoihin ”kapuluokalle”. Kasmirin muusikkotaustaan kuuluu runsas annos kansanmusiikkia, johon hän kasvoi muusikkovanhempiensa kanssa musisoidessaan. Kamarimusiikki ja kiinnostus eri genreihin ovat tärkeä osa Uusituvan muusikkoutta. Opintojaan viimeistelevä Kasmir on palkittu Anja Ignatius -viulukilpailussa 2013 ja Kuopion viulukilpailussa 2015. Kasmir työskentelee Kansallisoopperan orkesterin 2. konserttimestarina.

Hannele Eklund

To 30.1.2025 klo 18.30 Sibeliustalo
TULEVAISUUDEN TOIVOT

Sibelius-Akatemian kapellimestariluokan oppilaat:
Adomas Morkunas
Julie Røssland
Vincent Siret
Kasmir Uusitupa

Lotus Tinat, viulu

Sakari Oramo, kapellimestarioppilaiden ohjaaja

Franz Schubert: Keskeneräinen
Jean Sibelius: Viulukonsertto
Jean Sibelius: Sinfonia nro 6

Klo 17.30 Johdatus konserttiin: Emilie Gardberg ja Maija Kylkilahti