Wieniläinen verkosto

Kapellimestari-säveltäjä Matthias Pintscher vierailee nyt jo toisen kerran Lahdessa. Tällä kertaa ohjelmassa sukelletaan viime vuosisadan alun wieniläisiin musiikkipiireihin, joissa kaikki tunsivat toisensa.

Vaikka Matthias Pintscher tunnetaan nykymusiikin asiantuntijana, hän johtaa mielellään klassikoita ja on tunnettu loistavasta ohjelma-ajattelustaan. Lahden ohjelmaansa hän on valinnut neljän wieniläiskollegansa Anton Webernin, Alexander Zemlinskyn ja Gustav Mahlerin tuotantoa. He kaikki tunsivat toisensa ja tekivät uraa sekä säveltäjinä että kapellimestareina, ja heidän elämänpolkunsa risteytyivät monin tavoin. Aiempaa wieniläispolvea edustaa Franz Schubert, jonka musiikkia tässä konsertissa kuullaan Webernin ansiosta. 

Kun edellä mainituista säveltäjistä 1900-luvun alun wieniläisissä musiikkipiireissä puhutaan, on mainittava myös Arnold Schönberg. Anton Webern oli hänen oppilaansa ja seuraajansa, Alexander Zemlinsky hänen lankonsa ja kontrapunktiopettajansa. Zemlinskyä ja Mahleria puolestaan yhdisti rakkaus sävellyksenopiskelija Alma Schindleriin, joka avioitui vuonna 1902 Gustav Mahlerin kanssa, koska Zemlinsky ei kelvannut hänen perheelleen. Jo ennen tätä Mahler oli edistänyt Zemlinskyn tunnettuutta säveltäjänä, johtamalla hänen musiikkiaan.

Franz Schubertin Saksalaiset tanssit olisivat saattaneet jäädä suurelle yleisölle tuntemattomiksi, ellei musiikkikustantaja Universal Edition olisi keksinyt pyytää säveltäjä Anton Weberniä sovittamaan niitä orkesterille. Kappaleet on kirjoitettu lokakuussa 1824 unkarilaisen kreivi Esterházyn tyttärelle Carolinelle, johon Schubert oli toivottoman rakastunut. Kreivi oli palkannut Schubertin kahden tyttärensä laulu- ja piano-opettajaksi. Heistä nuorempi, tuolloin 18-vuotias Caroline arvosti opettajaansa, mutta ei vastannut tämän tunteisiin. Tansseja ei julkaistu Schubertin elinaikana, vaan käsikirjoitus pysyi yksityisomistuksessa vuoteen 1930 asti. Saamassaan sovitustehtävässä Anton Webern pidättäytyi atonaalisuudesta ja teki harjoituskappaleiksi tarkoitetuista tansseista Schubertia kunnioittavan orkesteriversion, joka julkaistiin vuonna 1931.

Gustav Mahler oli vahvasti tietoinen elämänsä rajallisuudesta säveltäessään sinfonisen kuuden laulun sarjan Maan laulu vuosina 1908–09. Vuonna 1907 hänen tyttärensä Maria kuoli tulirokkoon ja hänellä itsellään todettiin vakava perinnöllinen sydänsairaus. Elinaikaa ennustettiin olevan enintään joitakin vuosia. Altto- ja baritoniäänille sävellettyjen laulujen tekstit ovat saksaksi käännettyjä kiinalaisia runoja. Reilun tunnin mittaisen teoksen finaalin runot käsittelevät jäähyväisiä. Mahler kuoli kuusi kuukautta ennen teoksensa kantaesitystä vuonna 1911.

Matthias Pintscher ja suomalaiset musiikkipiirit

Saksalaissyntyisen säveltäjä-kapellimestari Matthias Pintscherin suhde Suomeen juontaa juurensa säveltäjä Kaija Saariahoon ja kamariorkesteri Avantiin. Saksalaisen nykymusiikin kiinnostavimpana nimenä aivan uransa alusta lähtien pidetty Pintscher kutsuttiin Kamariorkesteri Avantin Suvisoiton teemasäveltäjäksi vuonna 2006, jolloin Saariaho suunnitteli festivaalin ohjelman. Avantissa hän tutustui myös joihinkin Sinfonia Lahden muusikoihin sekä nykyiseen intendentti Maija Kylkilahteen.

Matthias Pintscher on juuri päättänyt reilut kymmenen vuotta kestäneen kautensa Pariisissa toimivan nykymusiikkiyhtye Ensemble Intercontemporainin taiteellisena johtajana. Vuodesta 1976 toimineen orkesterin perusti säveltäjä Pierre Boulez. Matthias Pintscheriä pidetään yhtenä hänen musiikkinsa parhaista asiantuntijoista. Pintscherille myönnettiin viime vuoden lopulla Ranskan Ordre des Arts et des Lettresin (Taiteen ja kirjallisuuden ritarikunta) kunniamerkki.

Tulevana syksynä Pintscher aloittaa yhdysvaltalaisen Kansasin sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina ja jatkaa myös Cincinnatin sinfoniaorkesterin taiteellisena partnerina. Hänen nimensä sekä kapellimestarina että säveltäjänä esiintyy säännöllisesti maailman arvostetuimpien orkestereiden ja oopperatalojen ohjelmissa.

Skotlantilainen mezzosopraano Karen Cargill vierailee solistina tällä kaudella muun muassa New Yorkin Metropolitanissa, Philadelphia Orchestrassa, Rotterdamin, Bostonin ja Chicagon sinfoniaorkestereissa. Mahlerin Maan laulun solistina hän laulaa Lahden lisäksi Wienin Sinfonikkojen solistina.

Saksalaisbaritoni Benjamin Bruns kuuluu useiden Eurooppalaisten oopperatalojen vakionimiin. Wienin valtionoopperan solistikuntaan hän kuului vuoteen 2021 asti. Bruns on myös suosittu oratorio- ja lied-solisti, tällä kaudella muun muassa Riccardo Chaillyn, Masaaki Suzukin ja Kent Naganon johtamissa konserteissa.

Hannele Eklund

To 18.1. klo 19 Sibeliustalo
PITKÄT JÄÄHYVÄISET

Matthias Pintscher, kapellimestari
Karen Cargill, mezzosopraano
Benjamin Bruns, tenori

Franz Schubert: Deutsche Tänze
Alexander von Zemlinsky: Sinfonietta
Gustav Mahler: Maan laulu (Das Lied von der Erde)

OSTA LIPUT